Analize de făcut înainte de conceperea unui copil

Fiecare viitoare mamă își dorește ca viitorul copil să fie sănătos. Pentru a te asigura în primul rând că tu ești într-o stare bună de sănătate și ca să îți maximizezi șansele de a avea o sarcină fără probleme, înainte de a rămâne gravidă este recomandat să efectuezi o serie de analize și consultații medicale. 

image

Analizele de dinainte de concepție pot varia în funcție de circumstanțele individuale și de recomandările medicului, dar o listă generală a analizelor și investigațiilor le cuprinde pe următoarele: 

Consultație prenatală 

Dacă îți dorești să obții o sarcină, primul lucru care se recomandă este să mergi la medicul de familie care să îți dea o trimitere la ginecolog, pentru a discuta planurile de concepție, a ți se face o examinare fizică, a afla de ce analize și teste ai nevoie, dar și pentru a lămuri ce e de făcut legat de orice afecțiuni medicale preexistente cu care te confrunți și orice medicamente pe care le iei. Medicul are nevoie să afle cât mai multe detalii despre tine și istoricul tău de sănătate – menstruație, sarcini anterioare, alergii, boli cronice, așa că e important să să îi dai toate informațiile. 

Analize de sânge 

Medicul îți va indica să faci analizele uzuale de sânge și urină pentru a depista eventualele infecții, boli hematologice etc., alături de testări virusologice (sifilis, hepatită etc.) și profilul TORCH (set de analize efectuate pentru a detecta infecțiile congenitale care pot afecta fătul în timpul sarcinii sau la naștere: toxoplasmoză, rubeolă, citomegalovirus, herpes simplex și alte infecții). 

Testul Babeș-Papanicolau și examenul de secreție vaginală 

Înainte de a rămâne însărcinată e indicat să faci și testul Babeș-Papanicolau, precum și examenul de secreție vaginală pentru ca, în caz că există probleme în această zonă, să fie rezolvate înainte de a obține o sarcină. Infecțiile vaginale, de exemplu, au nevoie de antibiotic, ceea ce înseamnă că sunt mult mai ușor de tratat fără riscuri înainte de sarcină. 

Alte consultații 

Pe lângă vizita la medicul ginecolog, este indicat să îți faci și o evaluare de ansamblu a sănătății, având în vedere că în sarcină este mai dificil să se trateze anumite boli pentru a nu pune în pericol sănătatea fătului și pe a ta. Așadar, indicat ar fi să iei în calcul și un consult cardiologic, unul endocrinologic, precum și o vizită la medicul stomatolog. 

Teste genetice 

Dacă în familia ta sau a partenerului există un istoric de afecțiuni genetice cum ar fi sindromul Down, medicul poate recomanda și teste de screening genetic pentru a evalua riscul de transmitere a bolilor ereditare. 

Vaccinuri 

Dacă nu ai făcut vaccinul împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei (ROR), este recomandat să-l faci cu trei luni înainte de a rămâne însărcinată, deoarece aceste boli pot avea consecințe grave pentru tine și făt, respectiv avort spontan sau malformații congenitale. La fel, dacă nu ești imunizată împotriva hepatitei B, vaccinarea poate fi recomandată înainte de concepție, deoarece hepatita B poate fi transmisă de la mamă la copil în timpul nașterii. De asemenea, este indicat să faci și vaccinul antigripal, deoarece gripa poate fi mai gravă în timpul sarcinii și poate pune în pericol sănătatea fătului. 

Suplimentarea cu acid folic 

Având în vedere că acidul folic este esențial pentru dezvoltarea normală a sistemului nervos al fătului, suplimentarea cu acid folic este necesară încă de dinainte de concepție, precum și în timpul primelor săptămâni de sarcină, pentru a se reduce riscul de defecte ale tubului neural. 

Analize pentru partener 

Pentru a vă asigura că nu există probleme de fertilitate masculine, partenerul poate face și el o spermogramă. Acest test de laborator analizează volumul și concentrația de spermă, capacitatea spermatozoizilor de a se deplasa și de a înota în mod corespunzător în lichidul seminal și forma acestora, aciditatea sau alcalinitatea lichidului seminal și alți parametri. 

@shutterstock



Recente

Prajitura cu mere  Sursa foto shutterstock 2179100211 jpg
clickpentrufemei ro (22) jpg
Orez negru cu legume  Sursa foto shutterstock 371703877 jpg
shutterstock 2581336237 jpg
Choux uri cu frisca si capsuni  Sursa foto shutterstock 2017598543 jpg
shutterstock 2062779884 jpg
Peste pane cu bere  Sursa foto shutterstock 178185473 jpg
shutterstock 2471287099 jpg
shutterstock 2088920074 jpg
Prajitura cu frisca si biscuiti  Sursa foto shutterstock 378077170 jpg
Crochete de cartofi cu mozzarella  Sursa foto shutterstock 1295330584 jpg
Poza de cover  Cum sa creezi un colt de poveste cu ajutorul magnoliilor  Sfaturi si recomandari practice Magnolie, flori, casa, curte, gradina jpg
Istoria brățărilor de gleznă De la simboluri sacre la accesorii moderne jpg
5 greseli de evitat in rutina de ingrijire a fetei jpg
Prajitura Semla  shutterstock 1653371791 jpg
shutterstock 2108259377 jpg
clickpentrufemei ro (21) jpg
Piure de cartofi dulci  Sursa foto shutterstock 1066526543 jpg
Prajitura musuroi de cartita  Sursa foto shutterstock 2247142895 jpg
shutterstock 2589962907 jpg