Cum să faci farinata, tartă în stil italian, fără gluten

28 iulie 2023   Rețete

Trebuie să încerci această farinata! Este atât de simplu de făcut, plină de nutrienți și delicioasă. Este o opțiune excelentă pentru majoritatea, deoarece este fără gluten și poate fi personalizată cu orice arome care îţi plac.

Farinata este o pâine delicioasă în stil clătită. Este ușor de făcut și este azimă, deci fără agenți de fermentare sau drojdie. Se mai numește și socca, torta di ceci și cecina. Este o rețetă tradițională din Genova, în nord-vestul Italiei, în regiunea Liguria. O poți găsi și în Gibraltar, o insulă de pe coasta de sud a Spaniei, unde se numește calentita.

 Ingredientul principal al farinatei este făina de năut. Se mai numește și făină de garbanzo. Este făcută din năut uscat care este măcinat pentru a face făina. Este o sursă bună de proteine, fier, folați, mangan și magneziu.

Ingrediente pentru 5 porţii

250 g făină de năut 

100 ml ulei de măsline 

1 ceapă roșie 

100 g măsline 

10 g sare 

800 ml apă 

Te-ar mai putea interesa: Quiche cu ton şi spanac, pentru un prânz savuros

Mod de preparare

Combini făina cu sarea, apoi torni apa caldă și omogenizezi. Acoperi vasul cu o folie alimentară și lași compoziția la fermentat peste noapte.

Citește și: Tartă cu sparanghel

A doua zi încingi cuptorul la 220 °C, combini compoziția cu uleiul de măsline și o pui într-o tavă tapetată.  

Vezi și: Tartă gratinată

Așezi deasupra ceapa tăiată solzișori și măslinele, apoi dai tava la cuptor 15-20 de minute, până când se rumenește tarta pe deasupra. 

FOTO: Shutterstock

Mai multe