Desert de toamnă: plăcintă italiană cu struguri negri

15 septembrie 2023   Rețete

Bucură-te de o rețetă italiană clasică! Această plăcintă cu struguri poate fi servită în orice moment, la micul dejun, prânz, cină sau la gustările de peste zi.

În Italia, deserturile și prăjiturile sunt adesea pe bază de fructe proaspete sau uscate, cum este şi această schiacciata, o plăcintă care se prepară în mod tradițional în timpul recoltării strugurilor.

Luna septembrie vine cu vremea culesului strugurilor sau vendemmia, cum este denumită în Toscana, Italia. Aceasta este una dintre cele mai mari regiuni producătoare de vin din Italia. Așadar, în mod tradițional, se sărbătoreşte venirea culesului recoltei prin coacerea desertului schiacciata con l’uva. În Toscana, se folosesc strugurii de masă, mici de Sangiovese. O poţi face şi tu pentru cei dragi spre a o savura alături de ceai sau cafea, la micul dejun. Mai târziu, pot lua o bucată ca desert după masa de prânz sau la gustarea de după-amiaza.

Ingrediente pentru o tavă de plăcintă

750 g făină 

2 linguriţe drojdie instant 

60 ml ulei  

1 linguriţă sare 

425 ml apă caldă 

2 kilograme struguri 

150 g zahăr 

3 linguri de rozmarin tocat fin 

Vezi şi: Prăjitură cu struguri albi şi roşii. Reţetă pentru pofticioşi!

Cum să faci plăcintă cu struguri

Amesteci făina, uleiul, sarea, drojdia şi jumătate din cantitatea de apă. Continui să adaugi restul de apă până când se leagă bine, apoi frămânţi circa cinci minute pe o planşetă cu făină. Pui două linguri de ulei într-un bol şi frământi aluatul în el pentru a-l îngloba. Acoperi vasul cu folie alimentară şi laşi la cald o oră sau până când aluatul îşi dublează volumul.

Împarţi aluatul în două. Întinzi o bucată într-o foaie dreptunghiulată pe care o întinzi într-o tavă. Stropeşti cu puțin ulei și pui peste aluat jumătate din cantitatea de struguri.

Te-ar mai putea interesa: Tort cu cremă şi struguri pentru ocazii deosebite

Presari jumătate din cantitatea de zahăr și rozmarin. Întinzi a doua foaie pe care o întinzi în tavă.

Adaugi restul de struguri, stropeşti cu ulei şi presari restul de zahăr şi de rozmarin. Preîncălzeşti cuptorul şi introduci tava pentru circa 45 de minute. Porţionează numai după răcire! 

FOTO: Shutterstock

Mai multe