Plăcintă cu ceapă verde. Idee de gustare săţioasă

22 mai 2024   Rețete

Această plăcintă se poate prepara cu diverse umpluturi şi este ideală pentru gustările de peste zi. În varianta originală, se folosesc ceapă verde şi ouă fierte, dar se poate pune carne, brânză, spanac, varză.

Frunzele proaspete de ceapă verde sunt ingrediente comune în bucătărie. Merg foarte bine în tocăniţe, în combinaţie cu cartofi, morcovi, mazăre. Sunt bune şi în clătite sărate, în reţetele de paste, supe, sufleuri, dar şi într-o plăcintă cu ouă şi smântână.

Ceapa verde este bogată în sulf, o substanţă nutritivă care asigură la bună funcţionare a pancreasului. Acesta accelerează metabolismul şi, astfel, kilogramele în plus se vor topi mai repede, iar grăsimile nu se vor mai depozita. Mai mult, ceapa verde îţi aduce un plus de vitamina C, potasiu, calciu, fosfor şi fibre. Vitamina C este un antioxidant care protejează celulele, potasiul controlează presiunea sângelui, iar calciul şi fosforul menţin oasele sănătoase.

Ingrediente pentru patru porţii

Pentru aluat:

170 ml lapte cald

8 g drojdie uscată

20 g zahăr

5 g sare

2 gălbenușuri

300 g făină

60 g unt

Pentru umplutură:

5 ouă

1 legătură ceapă verde

50 ml smântână

sare

piper

1 ou crud

Vezi şi: Gogoşi aperitiv

Mod de preparare

Dizolvi drojdia în lapte cald și aștepți 10 minute, până când încep să se formeze bule la suprafață. Adaugi zahărul, gălbenușurile și sarea. Omogenizezi,  încorporezi treptat făina și frămânți până când obții aluatul nu se mai ține de degete, apoi pui untul moale și frămânți alte 5-10 minute.

Lași aluatul să crească una-două ore la temperatura camerei, până când își dublează volumul.

Toci ouăle fierte și le amesteci cu smântâna, ceapa verde tocată și condimentezi cu sare și piper, după gust.

Te-ar mai putea interesa: Rulouri cu ouă şi bacon

Împarți aluatul în jumătate și întinzi câte o foaie. Pui umplutura, o nivelezi și așezi deasupra a doua foaie. Lipești bine marginile și așezi plăcinta într-o tavă tapetată. O lași să crească o jumătate de oră. O ungi cu oul bătut și o dai la cuptor, la 195 °C, pentru aproximativ 40 de minute, până se rumenește.

FOTO: Shutterstock

Mai multe