Plăcintă răsturnată cu pere caramelizate. Nu poţi da greş cu ea!

15 octombrie 2023   Rețete

Numită tartă Tatin în varianta originală, această plăcintă răsturnată cu pere te va surprinde prin gustul de caramel cuceritor. În mod tradițional, este preparată cu mere, dar adăugarea altor fructe o face delicioasă şi surprinzătoare.

De ce plăcinta răsturnată se numeşte tartă Tatin? Conform legendei, la sfârşitul secolului al XIX-lea, două surori au condus un hotel și un restaurant în Lamotte-Beuvron. Caroline Tatin se ocupa de recepție, în timp ce Stéphanie Tatin gătea. Specialitatea ei era plăcinta cu mere. Într-o zi aglomerată, la prânz, dorind să răspundă cererii unuia dintre clienți, Stéphanie a uitat să adauge aluatul într-o tartă înainte de a o introduce la cuptor, a fost cuprinsă de panică pentru că nu putea scoate rapid un desert. Merele începeau să se caramelizeze în cuptor și, neștiind ce să facă, a luat puțin aluat și l-a pus peste mere. După ce tarta s-a copt, i-a venit ideea să răstoarne totul. Aşa s-a născut tarta Tatin!

Astăzi, poţi înlocui merele cu orice alt fruct, cu banane caramelizate, prune, nectarine, piesici, mango sau pere, aşa cum îţi arătăm în cele de mai jos!

Ingrediente pentru şase porţii

3 pere

80 g zahăr

2 linguri apă

Citeşte şi: Dulceaţă de pere cu stafide

Pentru blat:

6 ouă

120 g zahăr

120 g făină

1 vârf de cuţit sare

1 plic praf de copt

anason, opţional

Te-ar mai putea interesa: Tartă cu pere

Cum să faci plăcintă răsturnată cu pere

Caramelizezi zahărul într-o tavă rotundă. Separat, tai perele pe jumătate, le scobeşti în centru pentru a îndepărta sâmburii şi le aşezi peste caramel, cu coaja în sus.

Introduci tava în cuptorul preîncălzit până se înmoaie perele. Din timp în timp, poţi stropi perele cu sosul din tavă.

Pentru blat, freci gălbenuşurile cu zahărul, adaugi praful de copt, sarea, făina şi omogenizezi. Baţi albuşurile spumă tare pe care o înglobezi uşor în compoziţie.

Te-ar mai putea interesa: Pere coapte cu nuci, simplu de făcut

Scoţi tava, aşezi anason în centrul perelor, apoi transferi compoziţia, peste pere. Nivelezi şi reintroduci tava până se rumeneşte frumos.

La final, aşezi un platou sau altă tavă deasupra şi răstorni. Porţionezi numai după răcirea completă.

FOTO: Shutterstock

Mai multe