Cum să faci pere fierte în vin, unul dintre deserturile preferate ale francezilor

1 shutterstock 1807596475 jpg jpeg

Dacă ţi-a mai rămas pere prin frigider, poţi pregăti unul dintre cele mai rafinate deserturi. Francezii au descoperit cu mult timp în urmă că, atunci când găteşti pere în vin, fructele devin de-a dreptul delicate şi parfumate. Aromele şi gusturile, în acest caz, se îmbină armonios şi nu au cum să dea naştere decât unui desert perfect.

Perele fierte în vin sunt pot fi servite calde sau reci. Te poţi gândi deja la un desert „econom” deoarece poţi folosi acea sticlă deschisă de vin care ţi-a mai rămas de la ultima cină. Bucătarii francezi folosesc, în general, vin roşu, iar italienii îl preferă pe cel alb. Dacă foloseşti vin roşu, un truc este să laşi perele în acel sirop peste noapte pentru a căpăta uniform acea culoare puternică de roşu.  

Din punct de vedere istoric, perele în vin sunt un desert tradiţional din regiunea viticolă Beaujolaise, situată la nord de oraşul Lyon din Franţa. La începutul secolului al XIX-lea, exista deja o reţetă, cunoscută sub numele de „compotul gospodinei”. Fructele erau fierte într-un vas cu vin roşu, zahăr, o bucată de scorţişoară, cuişoare până căpătau „riduri”. În prezent, bucătarii mai „curajoşi” adaugă şi frunze de dafin, ghimbir, ienibahar sau chiar boabe de piper. Feliile de citrice sunt un alt ingredient popular pentru aromatizarea vinului fiert. De reţinut este ca perele să aibă o textură fermă, nu prea coapte, şi să fie gătite la temperatura camerei, nu proaspăt scoase din frigider. Cabernet Sauvignon este o alegere bună pentru vinul roşu, iar Chardonnay sau Chablis pentru cel alb.

Reţetă de pere în vin 

Pentru un răsfăţ de weekend sau de Sărbători, iată de ce ingrediente ai nevoie şi cum le poţi găti în doar 30 de minute. Desertul va avea în jur de 235 de kcal, 51 g carbohidraţi, 51 g zaharuri, 2 g fibre. 

Ingrediente

  • 6 pere, descojite, cu tot cu codiţă 
  • 1 păstaie vanilie
  • 1 baton scorţişoară, înjumătăţit
  • 1-2 linguri zeamă de portocală
  • 2-3 anasoni stelaţi  
  • 1 sticlă de vin roşu sau alb, după preferinţă 
  • 225 g zahăr pudră 
  • 1 crenguţă de cimbru

​Mod de preparare 

Într-un vas, pui vinul împreună cu zeama de portocală, anasonul, scorţişoara, cimbrul, zahărul pudră şi păstaia de vanilie tăiată în câteva fâşii. Adaugi perele, pui capacul şi laşi să fiarbă 20-30 de minute până ce miezul lor s-a înmuiat. Dai perele deoparte. Strecori vinul şi mai laşi să dea un clocot până ce va scădea şi vei obţine o textură ca de sirop. Serveşti desertul, dacă doreşti, cu sos de ciocolată, cremă de mascarpone sau o cupă de îngheţată cu vanilie. Decorezi cu ingredientele strecurate din vin. 



Recente

Paste cu somon si sos pesto  Sursa foto shutterstock 2072087981 jpg
shutterstock 459134560 jpg
shutterstock 1909404049 jpg
shutterstock 2489033395 jpg
shutterstock 2401524207 jpg
b038ea69 ee3f 0217 15a6 d6e5ff90b47d jpg
Tort cu crema de branza, caramel si alune  Sursa foto shutterstock 2174052631 jpg
Bucura te de un zambet perfect cu fatete dentare  Pretul tratamentului un motiv in plus jpg
Activitati care iti reduc varsta biologica  Sursa foto shutterstock 2158025595 jpg
Ciorba de perisoare de curcan  Sursa foto shutterstock 2396590307 jpg
shutterstock 2165596469 jpg
ClickPentruFemei (2) (4) jpg
Tarta cu merisoare si bezea  Sursa foto shutterstock 223955176 jpg
oțet de mere  foto   Shutterstock jpg
Cum maresti eficienta suplimentului de Omega 3 Sursa foto Pixabay  pills 3151089 1280 jpg
Supa de fasole  Sursa foto shutterstock 1036463935 jpg
mănuși  foto   Shutterstock jpg
somn (1) jpg
La ce pericole te expui atunci când usuci hainele în apartament jpg
Placinta cu bezea si lamaie  Sursa foto shutterstock 721640803 jpg