Cum să faci pere fierte în vin, unul dintre deserturile preferate ale francezilor

1 shutterstock 1807596475 jpg jpeg

Dacă ţi-a mai rămas pere prin frigider, poţi pregăti unul dintre cele mai rafinate deserturi. Francezii au descoperit cu mult timp în urmă că, atunci când găteşti pere în vin, fructele devin de-a dreptul delicate şi parfumate. Aromele şi gusturile, în acest caz, se îmbină armonios şi nu au cum să dea naştere decât unui desert perfect.

Perele fierte în vin sunt pot fi servite calde sau reci. Te poţi gândi deja la un desert „econom” deoarece poţi folosi acea sticlă deschisă de vin care ţi-a mai rămas de la ultima cină. Bucătarii francezi folosesc, în general, vin roşu, iar italienii îl preferă pe cel alb. Dacă foloseşti vin roşu, un truc este să laşi perele în acel sirop peste noapte pentru a căpăta uniform acea culoare puternică de roşu.  

Din punct de vedere istoric, perele în vin sunt un desert tradiţional din regiunea viticolă Beaujolaise, situată la nord de oraşul Lyon din Franţa. La începutul secolului al XIX-lea, exista deja o reţetă, cunoscută sub numele de „compotul gospodinei”. Fructele erau fierte într-un vas cu vin roşu, zahăr, o bucată de scorţişoară, cuişoare până căpătau „riduri”. În prezent, bucătarii mai „curajoşi” adaugă şi frunze de dafin, ghimbir, ienibahar sau chiar boabe de piper. Feliile de citrice sunt un alt ingredient popular pentru aromatizarea vinului fiert. De reţinut este ca perele să aibă o textură fermă, nu prea coapte, şi să fie gătite la temperatura camerei, nu proaspăt scoase din frigider. Cabernet Sauvignon este o alegere bună pentru vinul roşu, iar Chardonnay sau Chablis pentru cel alb.

Reţetă de pere în vin 

Pentru un răsfăţ de weekend sau de Sărbători, iată de ce ingrediente ai nevoie şi cum le poţi găti în doar 30 de minute. Desertul va avea în jur de 235 de kcal, 51 g carbohidraţi, 51 g zaharuri, 2 g fibre. 

Ingrediente

  • 6 pere, descojite, cu tot cu codiţă 
  • 1 păstaie vanilie
  • 1 baton scorţişoară, înjumătăţit
  • 1-2 linguri zeamă de portocală
  • 2-3 anasoni stelaţi  
  • 1 sticlă de vin roşu sau alb, după preferinţă 
  • 225 g zahăr pudră 
  • 1 crenguţă de cimbru

​Mod de preparare 

Într-un vas, pui vinul împreună cu zeama de portocală, anasonul, scorţişoara, cimbrul, zahărul pudră şi păstaia de vanilie tăiată în câteva fâşii. Adaugi perele, pui capacul şi laşi să fiarbă 20-30 de minute până ce miezul lor s-a înmuiat. Dai perele deoparte. Strecori vinul şi mai laşi să dea un clocot până ce va scădea şi vei obţine o textură ca de sirop. Serveşti desertul, dacă doreşti, cu sos de ciocolată, cremă de mascarpone sau o cupă de îngheţată cu vanilie. Decorezi cu ingredientele strecurate din vin. 



Recente

Cum sa iti pastrezi parul hidratat iarna aceasta jpg
Cum să faci față petelelor dificile de pe plita pe gaz jpg
Rulouri de vinete cu alune  Sursa foto shutterstock 2418362253 jpg
femeie atragatoare tinuta iarna 789305 jpg
Rulada cu gem de capsuni  Sursa foto shutterstock 2387304579 jpg
Salata de vinete  Sursa foto shutterstock 300480098 jpg
Tort festiv alune de padure  Sursa foto shutterstock 2233352429 jpg
OUTFIT 625 1544 62 132 10 size large c v 1 compressed JPG
portrait beautiful woman jpg
e120a11231976f9c92c028516f0f81167b jpg
Tocanita de cartof dulce  Sursa foto shutterstock 2370838917 jpg
Menopauza ÔÇô un subiect prea put╠ªin discutat i╠én Roma╠énia jpg
CLICKPENTRUFEMEI wojtek mich ZGj0 IjgXdo unsplash jpg
Chifle cu gem de caise, Sursa foto shutterstock 2390464819 jpg
Imagine1 (1) jpg
ochelari de soare (8) jpg
Chiftelute de peste  Sursa foto shutterstock 1512309131 jpg
Painici sau conchas mexicane  Sursa foto shutterstock 1063093535 jpg
e1d2eb55a7735811b8523ddc3e0663b5d7 (1) jpg
e1ed72bf6593c6f222ff50df84f10410f1 jpg