Răsfăț culinar de Crăciun! Cu aceste rețete n-ai cum să dai greș!

22 decembrie 2025   Rețete

Sunt zile de foc pentru cei care doresc să-ți pregătească singuri toate bunătățile de Crăciun. Te numeri printre ei? Îți venim în ajutor cu rețete de sezon grustoase și aspectuoase: sarmale în foi de varză, ceafă de porc la cuptor, tartine cu somon, cannelloni gratinați.

Tartine cu somon

4 porții

10’

dificultate ușoară

Ingrediente

8 felii de pâine toast

150 g cremă de brânză

4 file somon afumat

12 biluțe mozzarella

12 roșii cherry

sare

Mod de preparare

Freci crema de brânză, la temperatura camerei, cu sare, după gust. O întinzi pe feliile de pâine, apoi așezi pe jumătate dintre ele fileurile de somon.

Pui peste ele restul de felii de pâine și decupezi din ele steluțe cu ajutorul formelor. Înfigi în ele scobitori și așezi deasupra roșii cherry și biluțe de mozzarella.

Sarmale în foi de varză

8 porții

1 h 30’

dificultate medie

Ingrediente

1 kg carne, amestec vită și porc

200 g orez

4 cepe

1 morcov

2 ouă

40 g pastă de tomate

20 g făină

60 ml ulei

1 praf de sare

piper

100 ml borș crud

1 varză murată

smântână, pentru servit

Te-ar mai putea interesa: Sarmalele leneşului. Reţeta rusească face furori: te scuteşte de muncă şi îţi salvează timp

Mod de preparare

Cureți cepele, le toci și le călești în uleiul încins până când devin sticloase. Adaugi morcovul curățat și ras, orezul spălat și mai lași la călit cinci minute, apoi dai deoparte și lași la răcorit. Adaugi carnea, ouăle, pasta de tomate, făina, sare și piper, după gust, și omogenizezi.

Îndepărtezi cotorul de la varză și-l toci mărunt, apoi așezi în oală o parte din el. Lași frunzele la desărat una-două ore în apă, schimbând-o constant. Dacă sunt prea mari, tai frunzele în jumătate. Pui câte o lingură de umplutură în fiecare frunză, înfășori sarmalele și le pui în oală, una după alta.

Vezi și: Sarmalele, portdrapelul mâncărurilor tradiţionale româneşti. „Repetăm obsesiv că nu le-am inventat“

Pui deasupra restul de cotor de varză tocat.Torni borșul peste sarmale și completezi cu apă cât să le acoperi. Așezi deasupra un capac și fierbi sarmalele, la foc mic, aproximativ două ore, până când se înmoaie varza. Le servești, dacă vrei, cu smântână.

Ceafă de porc la cuptor

4 porții

2h

dificultate medie

Ingrediente

1 kg ceafă de porc

2-3 cepe

4 cartofi

400 ml bere neagră

sare

piper

boabe de muștar

boia de ardei

20 g muștar

Mod de preparare

Cureți cepele și le tai solzișori. Condimentezi carnea cu sare, piper, boia de ardei și o ungi cu muștar. Crestezi ceapa de porc din loc în loc și înfigi în ea bucățile de ceapă. O așezi într-o tavă tapetată. Pui pe deasupra boabele de muștar și torni lângă ea berea. O acoperi cu o folie și o dai la cuptor, la 200 °C, 70 de minute.

Îndepărtezi apoi folia, așezi în tavă cartofii condimentați cu sare, și mai ții tava la cuptor alte 20 de minute, până când se rumenește carnea și cartofii s-au păstruns.

Cannelloni gratinați

4 porții

1 h 30’

dificultate medie

Ingrediente

250 g cannelloni

100 g mozzarella

Pentru umplutură:

500 g carne tocată vită și porc

30 ml ulei

1 ceapă

4 căței de usturoi

200 g roșii pasate

20 g pastă de tomate

sare

piper

oregano

Pentru sosul Bechamel:

60 g făină

75 g unt

800 ml lapte

sare

piper

nucșoară

Mod de preparare

Toci ceapa și o călești în ulei până devine sticloasă. Adaugi carnea și o mărunțești cât mai bine pentru a se pătrunde uniform și a nu se forma cocoloașe. O condimenezi cu oregano, sare și piper, după gust, și o lași să fiarbă, la foc mic, până scade apa lăsată. Adaugi cățeii de usturoi pisați, pasta de tomate, roșiile pasate și lași să fiarbă până scade compoziția.

Pentru sosul Bechamel, topești untul într-o tigaie, adaugi făina și amesteci energic pentru a nu se forma cocoloașe. După două minute, torni laptele, condimentezi cu sare, piper și nucșoară, după gust și amesteci energic pentru a se omogeniza compoziția. Lași să fiarbă, la foc, amestecând constant, până se îngroașă sosul Bechamel. Dai deoparte. Prepari cannelloni conform instrucțiunilor de pe ambalaj, apoi îi lași la răcit. Îi umpli cu compoziția de carne și-i așezi unul după altul într-o tavă.

Torni peste cannelloni sosul Bechamel și deasupra presari mozzarella rasă. Încingi cuptorul la 180 °C și ții tava aproximativ 40 de minute, până se rumenește ușor pe deasupra.

FOTO: Shutterstock

Mai multe