Sarmale grecești cu foi de viţă de vie, perfecte pentru post şi vegetarieni

Frunzele de viţă de vie umplute cu orez şi legume reprezintă un preparat vegetarian pe care-l poţi face cu puţină îndemânare în propria bucătărie. Fiecare cultură face sarmale în diverse moduri, dar aceasta este o rețetă grecească, simplă.

image

Sarmalele în foi de viţă pot fi folosite ca garnitură sau gustare sănătoasă. Folosește frunze proaspete, dacă ai, pentru că sunt mai fragede. Alege frunze mai mici și de un verde mai deschis, pe care le speli una câte una și le lași la scurs.

În Grecia, preparatul se numeşte Sarmadakia sau Dolmadakia şi este realizat cu frunze mici de viță de vie umplute manual. În Thassos și în nordul Greciei, se fac mici și fără carne tocată, aşa cum îţi propunem şi noi în cele ce urmează!

Ingrediente pentru şase porţii

60 de foi de viță de vie 

250 g orez 

200 ml ulei de măsline 

2 cepe 

500 ml apă 

1 lămâie 

mărar 

pătrunjel 

sare 

piper 

Te-ar mai putea interesa: Sarmale de post, reţeta "ca la mama acasă" pe care trebuie să o încerci

Mod de preparare

Speli orezul în mai multe ape, apoi îl scurgi. Încingi un sfert din cantitatea de ulei și călești cepele tocate până devin sticloase.

Adaugi orezul, amesteci și-l lași un minut să se călească, apoi torni apa și zeama de la o jumătate de lămâie. Ții pe foc mic șase-șapte minute. Asezonezi cu sare și piper, apoi adaugi mărar și pătrunjel, după gust. Dai deoparte și lași la răcorit.

Formezi sarmalele, având grijă să le faci cât mai mici. Așezi un strat din frunze de viță de vie rămase într-o oală, apoi un strat de sarmale și deasupra din nou frunze de viță de vie.

Vezi si: Ciuperci umplute cu orez, reţeta de post

Torni restul de ulei de măsline, amestecat cu zeama de la lămâia rămasă și apă cât să acoperi sarmalele. Le fierbi, la foc mic, 30-40 de minute, până se evaporă apa și rămâne doar uleiul. 

FOTO: Shutterstock



Recente

Octombrie luna sanatatii femeii Iata 3 lucruri pe care le poti face pentru tine (1) jpg
alergie  foto   Shutterstock jpg
Tocanita de legume libaneza cu naut  Sursa foto shutterstock 2282965227 jpg
Semne ca parul nu este spalat suficient  Sursa foto shutterstock 2439069399 jpg
Gestionarea bugetului în timpul sezonului rece  3 tipuri de cheltuieli la care ar trebui să fii foarte atent în sezonul de toamnă iarnă jpg
shutterstock 2466127937 jpg
1(1) jpg
Metode sa ti schimbi microbiota si sa slabesti  Sursa foto shutterstock 2490801099 jpg
Biscuiti cu scortisoara  Sursa foto shutterstock 164248004 jpg
mic dejun  foto   Shutterstock jpg
Supa de peste si fructe de mare  Sursa foto shutterstock 1649259706 jpg
shutterstock 1706381020 jpg
Biscuiti cu migdale  Sursa foto shutterstock 397045621 jpg
clickpentrufemei ro (16) jpg
Exercitii pentru mobilitate  Sursa foto shutterstock 2503715157 jpg
shutterstock 2389084967 jpg
Biscuiti cu cafea  Sursa foto shutterstock 123816595 jpg
shutterstock 2003468705 jpg
shutterstock 1150416335 jpg
femeie  foto   Shutterstock jpg