Salată libaneză de vinete. Cum să prepari delicioasa baba ganoush?

24 iunie 2024   Rețete

Similar cu falafelul, originea exactă a salatei libaneze de vinete baba ganoush este aprins dezbătută. Acest preparat pe bază de vinete este preferat în multe părți ale Orientului Mijlociu, inclusiv în Israel, Liban, Irak, Armenia, Iordania, Palestina, Egipt, Siria, Yemen și Turcia.

Când cumperi vinete pentru a prepara salata de vinere libaneză sau baba ganoush, caută să aibă coaja netedă și lucioasă. De asemenea, ar trebui să se simtă mai grele pentru dimensiunea lor, ușor ferme, nu foarte tari sau foarte moi, iar codiţa trebuie să fie verde. Dacă îţi plac mâncărurile cu vinete, te vei bucura și de reţeta de musaca de cartofi şi vinete prăjite, ca la bunica acasă.

Nu omite să adaugi la salată şi tahini, o pastă făcută din semințe de susan cu o consistență asemănătoare cu untul de migdale sau de arahide. Îl poţi folosi şi la humus sau în sosul pentru salată. Nu uita să adaugi şi usturoi! Se potriveşte perfect cu vinete prăjite, cremoase, nu doar la cele coapte. Mai poţi pune cuişoare, dacă doreşti, pentru un plus de aromă.

Ingrediente pentru trei porţii

2 vinete medii

60 g pastă tahini

40 ml suc de lămâie

3 căței de usturoi

pătrunjel

sare

ulei de măsline

semințe

Vezi şi: Vinete la grătar cu usturoi şi ulei de măsline! Reţeta perfectă de vară

Mod de preparare

Coci vinetele la cuptor sau pe ochiul de la aragaz, apoi le descojești, le îndepărtezi capătul și semințele, apoi le lași la răcit.

Pui vinetele în blender împreună cu pasta tahini, sucul de lămâie, cățeii de usturoi descojiți, pătrunjel tocat și sare, după gust.

Te-ar mai putea interesa: Rulouri aperitiv cu vinete şi mozzarella, rapide şi delicioase

Pasezi până când capătă o consistență cremoasă. Servești salata de vinete cu puțin ulei de măsline și semințe.

FOTO: Shutterstock

Mai multe