Circuit de poveste în Maramureș și Bucovina. Vizitează Nordul tării și colecționează amintiri!

12 martie 2023   Travel

Când vrei să revezi poate cele mai frumoase regiuni ale României sau să le arăți unor străini ce are țara noastră mai autentic și profund, mergi spre nordul istoric, încărcat încă de tradiții și frumuseți înnobilate de vreme.

Maramureșul și Bucovina, două regiuni spectaculoase, încărcate de frumos, tradiții și o super experiență culinară. Un spațiu ferit încă de influențele modernizării, ce îmbină natura și cultura cu sălbăticia zonelor izolate și cu frumusețea obiceiurilor păstrate sute de ani. Drumul până în nord este lung, dar presărat cu locuri frumoase, care transformă călătoria într-o experiență revelatoare. Și, odată ajuns în nordul istoric, cu sate idilice și vestitele porți masive din lemn, bogat ornamentate și cu mândrie păstrate de localnici, știi că ai pășit pe un tărâm magic, unde timpul curge molcom.

Vezi și Ce zonă din România a fost lăudată de Euronews. Atracţiile care i-au impresionat pe jurnaliştii străini

Maramureș, tărâmul poveștilor din lemn și lut

În această regiune din nordul Ardealului, istoria nu a fost scrisă pe hârtie, ci sculptată în lemn, așternută pe țesături ori cântată în versuri, transmise din generație în generație. Sub mâna pricepută a meșterilor locali, lemnul s-a transformat în case, vâltorim, porți unicat și biserici. Opt biserici de lemn, cu turle înalte și înguste, fac parte din patrimoniul internațional UNESCO: în Maramureșul istoric – Budești, Josani, Desești, Bârsana (foto), Poienile Izei și Ieud Deal, în vechea Țară a Chioarului – Șurdești și Plopiș și în Țara Lăpușului – Rogoz. Lemnul își spune povestea eternă și în culori și versuri deșucheate, în Cimitirul vesel de la Săpânța – unic în întreaga lume!

În Baia Sprie, artistul ceramist Daniel Leș (foto), supranumit de cunoscuţi „ultimul dac liber“, păstrează vie arta olăritului, îmblânzind lutul în cele mai ingenioase forme. Iar în atelierul său, botezat Casa Olarului, primește și învățăcei, în taberele de olărit, dar și turiști, pe care îi cazează în Casa de Lut, Casa de Piatră și în Casa de Lemn.

Citește și Povestea Cimitirului Vesel din Săpânţa, locul unde moartea este privită cu umor. Ce scrie pe crucea soacrei

Fosta capitală a regiunii Maramureș, orașul Sighetu Marmației este cunoscut pentru bogatul patrimoniu cultural, dar și pentru muzeele ce amintesc de trecutul tenebros: Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței (Memorialul durerii) și casa scriitorului Elie Wiesel, victim a lagărului nazist și câștigătorul premiului Nobel pentru pace din 1986.

Circuitul clasic ne poartă pe Valea Izei, spre Borșa, la Cascada Cailor (de 90 m, cea mai mare din țară) și Lacul Albastru (care își schimbă culoarea în funcție de poziția soarelui și de temperature apei), pe Vârful Pietrosul Rodnei (2.303 m), la mănăstirile Prislop, Pietroasa și Săpânța-Peri (cea mai înaltă biserică de lemn din Europa) și la clădirile medievale din Baia Mare, străjuite de Turnul lui Ștefan si Turnul Măcelarilor.

Vara, turiștii se pot relaxa la complexul cu bazine cu apă termală din Satu Mare, la ștrandul termal din Tășnad, în apele sărate de la Ocna Șugatag sau lângă lacul Călinești/Oaș, unde în fiecare an, în luna iunie, are loc Sărbătoarea căpșunilor. Iarna, pasionații de schi pot îmbina tradițiile acestor locuri și gastronomia cu distracția pe pârtie. În orice anotimp, circuitele turistice nu pot exclude călăria și o plimbare cu mocănița pe Valea Vaserului, care pleacă de la Vişeu de Sus.

Bucovina, ținutul mănăstirilor

Numită și „Țara codrilor de fag“, regiunea din nordul Moldovei este înzestrată cu o istorie îndelungată, peisaje naturale spectaculoase și o tradiție populară și gastronomică bogată. Dar ce are mai de preț Bucovina este salba de mănăstiri ctitorite de Ștefan cel Mare. Multe și frumoase sunt aceste comori ale spiritualității românești, adevărate pagini din istoria neamului românesc: Voroneț, Moldovița, Sucevița (foto), Gura Humorului, Putna, Bogdana, Dragoș Vodă, Dragomirna – pentru a le numi doar pe câteva dintre ele. Istoria ne vorbește și de pe zidurile Cetății de Scaun a Sucevei, construită la sfârşitul secolului al XIV-lea și principala reședință a domnilor Moldovei timp de aproape 200 de ani, care nu a fost cucerită niciodată. Pe lângă atmosfera medievală și modernul iluminat nocturn, cetatea găzduiește o serie de evenimente culturale, devenite deja tradiționale, cum ar fi Festivalul Medieval sau Bucovina Rock Castle.

Te poate interesa și Sărbători Pascale în România. Care sunt cele mai frumoase locuri

Trecutul bucovinean se regăsește impregnat și pe ceramica neagră de la Marginea, și pe lingurile adunate de Elisabeta și a Ioan Țugui din Câmpulung Moldovenesc, și pe ouăle închistrate din colecția Luciei Condrea, și chiar și în filoanele de sare din salina Cacica.

Iar natura, cu suprema ei colecție de frumuseți eterne, te îmbie cu Dumul Comorilor (Transrarău), Cheile Moara Dracului și Pietrele Doamnei, Tinovul Mare (cea mai mare rezervație naturală de turbă din România) și apele binefăcătoare de la Vatra Dornei. Și, pentru ca circuitul să fie complet, ia și mocănița Huțulca. Calea ferată cu ecartament îngust de la Moldovița a fost construită de un fost proprietar de gater din  München, Louis Ortieb, și era folosită pentru a transporta masă lemnoasă de la pădure la gater. Astăzi, mocănița Huțulca străbate un traseu pitoresc de 10,5 km, la capătul căruia poți avea parte de bucate tradiționale. Fă un popas și la Gura Humorului. Micuțul oraș așezat între culmile împădurite ale Obcinei Mari, Obcinei Voroneţului şi Obcinei Humorului oferă activități diverse: vara, Parcul Ariniș invită la plimbare, ciclism, relaxare la piscină sau mișcare pe terenurile amenajate; iar în sezonul rece, pârtia Șoimul îi invită pe iubitorii sporturilor de iarnă la o tură cu adrenalină.

Mai multe