Tradiţia la ea acasă

1 48476 original jpg jpeg

Când vine vorba despre tradiţii de la noi, nu ştii ce să alegi mai întâi. Maramureşul, obiceiurile din Bucovina sau o casă oltenească, de la Horezu.

Nu-i evadare mai la-ndemână decât câteva zile petrecute într-un spaţiu românesc care a păstrat costumul popular,meşteşugurile,mâncărurile preparate pe vatră. Dacă mai nimereşti acolo şi în perioada unui festival al tradiţiilor locului,deja simţi că ai intrat într-o poveste. Nu‑i musai să vizitezi aceste ţinuturi în perioada marilor sărbători,o poţi face oricând,localnicii trăiesc după obiceiurile lor în orice anotimp.

Meşteşugul oltenilor de la Horezu

Ceva mai aproape de Bucureşti,Horezu poate fi o destinaţie de weekend dacă eşti o locuitoare a Capitalei.

De vizitezi mănăstirea Hurezi,găseşti acolo ateliere de ţesături şi de pictură. Dar Horezu este localitatea artizanilor.

Aici,olăritul se moşteneşte. Brandul locului este „cocoşul de Hurez”,un ornament specific.

Cel mai potrivit moment să mergi la Horezu este în prima săptămână din iunie.

Atunci are loc Târgul anual de olărit „Cocoşul de Hurez”. Dacă tot eşti aici,fă un popas şi-n satul de origine al cocoşului-ornament,satul Olari,aflat la 4 km de oraş.

Oltenii te vor primi în casele lor strămoşeşti şi-ţi vor oferi un prânz bun,dintr-o strachină încondeiată. Ţine tot de tradiţie!

De la Sighet,vezi întreg Maramureşul

În nordul ţării,la frontiera cu Ucraina şi la o altitudine de 274 m,Sighetul Marmaţiei,oraşul înconjurat de râuri,are ritmul lui.

simeon stalpnicul png

Cunoscut pentru Festivalul de Datini şi Obiceiuri de iarnă Marmaţia,locul este atractiv indiferent de sezon,pentru că aici parcă se simte cel mai bine farmecul Maramureşului.

Muzeele te familiarizează cu trecutul zonei. Dar nu poţi ajunge aici fără să vizitezi împrejurimile:satele în care gospodăriile au porţi ca nicăieri în lume şi localnici care-ţi pun pe masă cea mai bună palincă,pe care ei o numesc mândri „horincă”.O zi cu soare în mijlocul Bucovinei

Vei spune că o vacanţă de vară-n Bucovina nu-i la fel de frumoasă ca una de iarnă.

simeon stalpnicul png

Dar soarele străluceşte într-un fel aparte la Gura Humorului,staţiune climaterică,înconjurată de munţi,situată la 35 km de Suceava.

Mănăstirile Bucovinei sunt aproape. Într-o zi,poţi face o plimbare până-n satul Marginea,acolo unde olăritul în ceramică neagră încă se mai practică.

Nu rata nici Muzeul Obiceiurilor Populare din centrul oraşului,reprezentativ pentru zona Humorului.

Ce zici de arta cu care-s făcute costumele populare şi ţesute covoarele?