În noapte fatidică de 31 august 1997, Prinţesa Diana se afla pe pe bancheta din spate a unui Mercedes. Stătea lângă iubitul ei, Dodi al Fayed, fiul milionarului Mohammed al Fayed. În faţă erau şoferul Henri Paul şi bodyguardul lui Dodi, Trevor Rees-Jones. Maşina este urmărită de paparazzi pe motociclete. Aceasta este ultima imagine surprinsă cu prinţesa Diana. Peste două minute, orbit de bliţurile fotografilor şi şicanat de aceştia, şoferul pierdea controlul maşinii, izbindu-se violent de un stâlp din tunelul Pont de l’Alma din Paris. Prinţesa Diana a fost transportată la spital cu răni grave, iar peste câteva ore a murit. Avea 36 de ani. Singurul supravieţuitor al accidentului a fost Trevor Rees-Jones. Considerat vinovat de accident a fost şoferul Henri Paul, care a condus cu viteză mare şi se afla în stare de ebrietate.

Imediat după acest accident, au apărut numeroase teorii ale conspiraţiei, dar şi declaraţii ale persoanelor implicate.

Mărturiile pompierului care i-a acordat primul ajutor

La 20 de ani după accident, Sergentul Xavier Gourmelon, pompierul care i-a acordat primele îngrijiri medicale Prinţesei Diana în momentul accidentului de maşină, a declarat care au fost ultimele cuvinte ale acesteia: „Dumnezeule, ce s-a întâmplat?” (My God, what’s happened?).

Pompierul a fost ferm convins că Diana va supravieţui: „Vedeam că este rănită serios la umărul drept, dar n-am mai observat alte răni semnificative. Nu avea sânge pe ea. Să fiu sincer, am crezut că va supravieţui. Din câte ştiu eu, era în viaţă când a fost pusă în ambulanţă şi mă aşteptam să trăiască“, a declarat Xavier Gourmelon.

Potrivit pompierului, Diana şi Dodi Al-Fayed, mort şi el în accident, nu purtau centurile de siguranţă. Acest lucru i-a mirat pe membrii familiei şi pe prietenii apropiaţi ai regretatei Diana, care obişnuia să poarte centura de siguranţă.

Foto: Shutterstock