Tutankamon a fost faraon al Egiptului din dinastia a XVIII-a (1332-1323 i.en.), iar mormântul său a fost descoperit intact în anul 1922 de către arheologul Howard Carter şi lordul Georghe Herbert de Carnarvon, alături de un tezaur fabulos. Masca sa funerară a rămas o emblemă a muzeului egiptean. Popularitatea sa a crescut după ce s-a răspândit mitul blestemului ce ar fi ucis diferite personalităţi care au intrat în contact cu mormântul şi i-ar fi atins obiectele faraonului ce trebuiau să-l însoţească în viaţa de apoi.

 În urma unei scanări, s-a demonstrat că a murit din cauza unei fracturi la piciorul stâng provocată de un accident sau de o lovitură. Plaga s-a infectat şi neexistând tratament medical corespunzător în acele timpuri, regele Tut a murit la 19 ani. Mormântul a fost jefuit în antichitate, însă doar obiecte neimportante au fost luate, ulterior fiind restaurat şi de atunci nimeni n-a mai putut intra. 

Prima victimă a blestemului

Gerge Herbert Carnarvon, omul care a finanţat expediţia, a fost primul lovit de presupusul blestem. Lord Carnarvon a rupt din greşeală crusta unei muşcături de ţânţar, în timp ce se bărbierea şi a murit de septicemie la scurt timp. Decesul a survenit la câteva luni după deschiderea mormântului şi la doar şase săptămâni după ce presa a început să scrie despre „blestemul mumiei”. Legenda spune că atunci când lordul Carnarvon a murit, toate luminile din casa lui s-au stins în mod misterios.