Conform specialiştilor, dacă te confrunţi cu dureri de burtă constant şi nu reuşeşti să le combaţi sub nicio formă ar trebui să mergi la medic, întrucât pot ascunde boli grave. 
 
Spre exemplu, durerile de burtă pot indicat chiar afecţiuni hepatice şi biliare, întrucât acestea se manifestă prin dureri de burtă, de obicei în abdomenul superior, în partea dreapta, dar pot aparea şi crampe, însoţite de alte simptome specifice. 
 
De asemenea, durerile de burtă poate indica boala inflamatorie intestinală. Aceasta se manifestă, însă, şi prin diaree cu sânge, alternată cu perioadă de constipaţie şi senzaţie de balonare. De asemenea, astfel de simptome pot indica şi alte boli din aceeaşi categorie, precum boala Crohn, rectocolita ulcero-hemoragica, ileita. 
 
Durerea de stomac poate să indice şi o criză de apendicită, care n-ar trebui să fie ignorată, mai ales când durerile sunt tot mai puternice, întrucât este necesară o intervenţie medicală. 
 
De cele mai multe ori, cancerul de colon este, din păcate, despistat mult prea târziu. Sângerarea anală, balonarea şi durerile de burtă sunt simptome care ar trebui să te trimită la medic de urgenţă. 
 
Durerile de burtă pot indica, de asemenea, şi reflux gastric, indigestie, virus stomacal, hernie, intoleranţă la lactoză, ulcer, pietre la rinichi, dar infecţii urinare, motiv pentru care nu ar trebui să le ignori, ci să ceri sfatul unui specialist atunci când te confrunţi cu ele.