Croatul Frane Selak se afla într-un tren ce ducea din Sarajevo spre Dubrovnik, în 1962, şi care a deraiat. Era o noapte ploiasă când accidentul s-a petrecut, iar Selak s-a trezit direct într-un râu, din care nu mai ştia cum să scape. Constantând că era totuşi întreg, s-a gândit să ajute alţi pasageri mai puţin norocoşi decât el, reuşind astfel să salveze câteva vieţi omeneşti. Din păcate, 17 oameni şi-ai pierdut viaţa atunci.

Un an mai târziu, acelaşi Salek se afla într-un avion, în drum spre mama lui, când una dintre uşile aeronavei s-a deschis în timpul zborului. O stewardeză a fost smulsă din avion, iar cu ea s-a întâmplat să fie scos forţat pe uşă şi Frane. Cine se mai gădea că, după o cădere din avion, mai poţi scăpa cu viaţă? Ei bine, croatul nostru a reuşit acest lucru. A căzut fix pe o căpiţă de fân şi a supravieţuit. Din nou. Şi asta în ciuda faptului că au fost 20 de victime în acel accident îngrozitor.

Ghinionul l-a tot urmărit pe Selak în viaţă. În anii care au urmat, a fost implicat în accidente de autobuz, maşina i-a luat foc de două ori şi era cât pe ce să cadă într-o prăpastie cu maşina, dar a reuşit să evite în ultima secundă accidentul care cu sigurnaţă că i-ar fi fost fatal.

Destinul i s-a schimbat brusc abia la bătrâneţe. Când avea 74 de ani, a câştigat la loterie. În 2002, a luat acasă nu mai puţin de 800.000 de euro, lucru care a compensat parcă puţin pentru toate păţaniile prin care trecuse până atunci.