Cei mai periculoşi vulcani de pe Terra. Milioane de oameni pot fi afectaţi direct de erupţiile lor
Fiecare vulcan este unic. Vulcanologii trebuie să înveţe speciicul fiecăruia pentru a-i ajuta pe cei care locuiesc în apropierea lor. Organizaţia Naţiunilor Unite a făcut din anii 1990 deceniul internaţional de reducere a pericolelor naturale, iar vulcanologii s-au concentrat asupra a 16 vulcani din întreaga lume.
În ultima vreme, ca urmare a cutremurelor multiple care au avut loc la nivel global, vulcanii încep să erupă mai des. Etna din Sicilia, Italia, a surprins în luna februarie 2021, iar în luna aceasta a urmat un vulcan din apropierea capitalei Islandei, Reykjavik, degajând lavă şi cenuşă. Etna are una dintre cele mai lungi înregistrări istorice de erupţie a vreunui vulcan activ, datând de aproximativ 3.500 de ani. Lava şi exploziile hidrotermale sunt principalele pericole ale erupţiei sale. Aceştia sunt doar doi dintre cei mai periculoşi vulcani de pe Terra.
Vezuviu din Italia
Fluxurile piroclastice, lava şi gazul au ucis oameni şi au provocat daune masive în timpul erupţiilor Vezuviului, inclusiv ultima din anul 1944. Sunt posibile şi alunecări de teren care generează tsunami în Golful Napoli. Planurile de urgenţă bazate pe erupţia care a dus la distrugerea oraşului Pompei în anul 79 şi de o altă erupţie puternică din 1631 sunt în vigoare şi revizuite în mod regulat.
Nu este uşor să evacuezi Napoli şi zonele înconjurătoare, dar Vezuviu nu va prinde oamenii de ştiinţă şi personalul de urgenţă dormind data viitoare când va erupe. Cel mai periculos vulcan din lume va fi întotdeauna cel care erupe în apropierea ta, indiferent dacă este sau nu pe o lista oamenilor de ştiinţă, dar, datorită programului ONU, s-au luat măsuri pentru ca oamenii din preajma vulcanilor periculoşi să supravieţuiască.
Unzen din Japonia
Acest vulcan i-a ucis pe vulcanologii Harry Glicken, Katia Krafft şi Maurice Krafft şi pe alte 40 de persoane, când a erupt în anul 1993. Unzen nu este doar un vulcan, ci trei mari stratovulcani la un loc, ocupând cea mai mare parte a Peninsulei Shimabara de la est de Nagasaki. Fluxurile piroclastice reprezintă un pericol major. Uneori rocile care se prăbuşesc cad în mare, declaşând tsunami precum cel din anul 1792 care a dus la crearea celor 14.000 de victime din localitatea Unzen din acel an. Unzen s-a trezit şi în anul 1990, distrugând peste 2.000 de clădiri lângă oraşul Shimabara. Este liniştit acum, dar când va redeveni activ, previziunile vor fi mai exacte datorită datelor obţinute din studiile recente.
Ulawun din Papua Noua Guinee
Ultima dată când acest vulcan a erupt a fost în anul 2019. Poate că nu ai auzit despre acest vulcan insular din Pacificul de Sud, dar Ulawun este unul dintre cei mai activi vulcani din Papua Noua Guinee. Erupţiile sale, deşi explozive, au fost minore până în anii 1970. Din acel moment, exploziile mari au devenit mai frecvente. În acest moment, acest stratovulcan tropical este foarte periculos.
Avachinsky-Koryaksky din Rusia
Este greu de crezut că un vulcan se poate prăbuşi. Cu toate acestea, oraşul Petropavlosk din apropierea vulcanului Avachinsky-Koryaksky a fost construit pe depozite lăsate de erupţia sa. Fluxurile de noroi şi lava sunt pericole la care se expun cei care locuiesc acolo. Petropavlosk este atât de izolat, încât locuitorii săi vor trebui să aştepte sosirea ajutoarelor pe uscat şi pe mare în timpul unei eventuale erupţii ales acestui vulcan periculos.
Taal din Filipine
Taal a avut o erupţie dramatică în luna ianuarie a anului 2020. Peste 20 de milioane de oameni locuiesc în apropiere lui, în Manila, capitala statului Filipine. Taal a fost foarte activ de-a lungul secolelor şi, în trecutul îndepărtat, a avut câteva erupţii suficient de puternice pentru au format cratere în care s-a format în timp lacul Taal.