Cristiano Ronaldo, de pildă, cel mai bun fotbalist din lume, a câştigat 93 de milioane de dolari numai în 2017, crescându-şi astfel averea totală la 725 de milioane de dolari. Conform celor de la Forbes, cel mai bine plătit atlet al tuturor timpurilor este Michael Jordan, care a strâns, în toată cariera lui sportivă, nu mai puţin de 1,85 miliarde de dolari. Însă publicaţia financiară trebuie să fi luat în seamă doar sportivii contemporani sau cei din vremuri destul de recente şi n-a căutat puţin mai departe în istorie...

Dacă îl întrebăm pe istoricul Peter T. Struck, el ne va spune că a existat odată un atlet care a reuşit să depăşească cu mult suma câştigată de michael Jordan şi Cristiano Ronaldo la un loc! Când? În Roma Antică. Cine este acest sportiv?

Gaius Appuleius Diocles s-a născut în anul 104 AD şi, în cariera sa de 24 de ani, a strâns o avere. Ce sport practica? Era vizitiu. Iar suma câştigată este ştiută cu exactitate din simplul motiv că s-a ridicat în Roma, în 146 AD, un monument cu o inscripţie în care erau precizaţi toţi banii primiţi de Gaius. Comemorând retragerea din sportul violent, inscripţia îl descrie pe Diocles drept „campionul vizitiilor”.

La 42 de ani, când s-a pensionat, Gaius a rămas plăcut surprins de faptul că averea sa era de cinci ori mai mare decât cea a unui guvernator. Erau destui bani cât să poată fi achiziţionată o cantitate de grâu suficientă cât să poate fi hrănită toată populaţia din Roma vreme de un an.

Bun, bun, dar cât a câştigat vizitiul antic?