Cel mai misterios manuscris din toate timpurile. Pentru descifrarea lui a fost folosită inteligenţa artificială

1 37143 xl jpg jpeg

Manuscrisul Voynich, despre care se spune că ar avea cele mai enigmatice texte din lume, dă mari bătăi de cap specialiştilor. Încă de la descoperirea lui, s-a încercat descifrarea misterioaselor texte şi a mesajelor pe care le conţine.

Manuscrisul Voynich - numit astfel după cel care l-a descoperit în 1912, anticarul Wilfrid Voynich – are 250 de pagini şi caractere şi imagini neînţelese. Voynich a mărturisit că l-a găsit în Villa Mondragone din apropiere de Roma, iar potrivit lui, documentul ar fi aparţinut împăratului habsburg Rudolf al II-lea (1575 - 1612). Metoda de datare cu carbon 14 a arătat că hârtia pergament pe care a fost scris acest mauscris datează din secolul al XV-lea, cu un secol mai târziu decât se crezuse iniţial.

Conţine şi imagini de plante neidentificate

Specialiştii au împărţit manuscrisul Voynich în cinci secţiuni: Plante, Astrologie, Biologie, Farmacologie şi Reţete. Caracterele pe care le conţine manuscrisul formează cuvinte şi propoziţii care nu par a avea sens. În vreme ce unele seamănă cu alfabetul latin şi numerele romane, altele par a veni dintr-o limbă neştiută. Misterioase sunt şi imaginile care redau plante care nu pot fi identificate, nuduri feminine şi simboluri astrologice. Despre acest manuscris au apărut diverse teorii. Astfel, s-a spus, printre altele, că ar aparţine unei secte religioase sau că ar conţine „formula” pentru elixirul vieţii.

Încă din secolul al XVII-lea au existat încercări de descifrare a manuscrisului Voynich.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Alberta, Canada, au folosit inteligenţa artificială pentru descifrarea lui. Potrivit lor, textele ar fi în ebraică. Ei au utilizat textul Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului în 380 de limbi pentru a-şi „antrena” sistemul, dar şi pentru executarea algoritmilor care au determinat că limba ar fi ebraica. Profesorul Kondrak şi studentul său, Badley Hauer, au descoperit că 80% dintre cuvinte erau într-un dicţionar de ebraică, dar nu pot spune dacă au sens împreună. Totodată, cercetătorii au folosit Google Translate pentru a converti o propoziţie în engleză, iar rezultatul a fost „Ea i-a făcut recomandări preotului, omului casei, mie şi oamenilor”.

Foto: historia.ro



Recente

Christina Applegate jpg
Tom Cruise jpg
Rebel Wilson  foto   Shutterstock jpg
Vincent Dransfield  jpg
Shannen Doherty, Tori Spelling  foto   Shutterstock jpg
Cristiano Ronaldo  foto   Instagram jpg
Tom Cruise cu soții Beckham  foto   Instagram jpg
Obiceiuri din copilarie  jpg
insula miliardarilor  foto   Shutterstock jpg
elvis presley jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
pungi de plastic jpg
Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg
Taylor Swift  jpg
Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg
un caine fericit jpg
Victoria Beckham jpg
Regina Margareta a Danemarcei  foto  Shutterstock jpg
bebeluș  foto   Shutterstock jpg