Reţeta zilei. Tocăniță de vinete libaneză
O tocăniţă de legume şi năut are o cremozitate reconfortantă şi te încălzeşte în zilele răcoroase. Îţi arătăm cum s-o prepari rapid!
Pe cât de simplu o poţi pregăti, pe atât de bună este această tocăniţă de vinete libaneză cu năut. Ştiai că năutul este bogat în proteine vegetale, fără a creşte nivelul de colesterol? O jumătate de cană de năut fiert îţi adduce un plus de 142 calorii şi ţine cont de faptul că această leguminoasă este foarte săţioasă, fiind bogată în fibre.
Un studiu realizat pe cobai a demonstrat că o dietă cu năut, cu o durată de 16 zile, a dus la o scădere semnificativă a concentraţiei de colesterol total, un aspect benefic pentru menţinerea sănătăţii inimii. Şi vinetele au puţine calorii, de aceea este bine să le incluzi în dieta ta zilnică dacă vrei să slăbeşti. În plus, ajută şi la reducerea nivelului de colesterol rău şi îmbunătăţesc circulaţia sângelui. Antioxidanţii au rolul de a preveni stresul oxidativ la nivelul sistemului cardiovascular, reducând riscul apariţiei atacului de cord sau a bolilor de inimă.
Ingrediente pentru două porţii
2 vinete
30 ml ulei
1 ceapă
2 căței de usturoi
30 g pastă de tomate
400 g roșii pasate
400 g năut
paprika
sare
piper
mentă uscată
Vezi și: Pont pentru prânz: pilaf cu vinete
Mod de preparare
Încingi cuptorul la 200 de grade și tapetezi o tavă cu hârtie de copt. Tai vinetele felii, le ungi cu jumătate din cantitatea de ulei de măsline și le sărezi, după gust. Le așezi în tavă și le coci aproximativ 20 de minute.
Încingi restul de ulei într-o tigaie și călești ceapa tocată până devine sticloasă. Adaugi cățeii de usturoi pisați și, după 1 minut, pui pasta de tomate, roșiile pasate, paprika, sare, piper și mentă uscată, după gust.
Te-ar mai putea interesa: Salată libaneză de vinete. Cum să prepari delicioasa baba ganoush?
Lași să dea un clocot, apoi adaugi năutul din conservă, scurs și spălat în prealabil, și feliile de vinete. Acoperi și lași la fiert aproximativ 20 de minute.
FOTO: Shutterstock