Medicul Tudor Ciuhodaru a explicat care sunt cele „5 reguli simple” prin care putem evita infectarea cu virusul gripal sau trata mai uşor încă de la primele simptome.

1. Oricine poate face boală, indiferent de vârstă dar cei mai expuşi sunt copiii mai mici de 5 ani (20.000 de spitalizări în fiecare an!), imunodeficientii şi cei cu afecţiuni respiratorii, cardio-vasculare cronice sau cei cu afecţiuni hematologice, metabolice sau insuficientă renală. Potrivit secretele.com, transmiterea de la o persoană la altă se face cu mare uşurinţă pe cale aeriană (vorbire, tuşe, strănut) sau prin contact direct sau indirect cu secreţiile respiratorii aflate pe mâinile acestora sau pe suprafeţe contaminate.

Citeşte şi: Creşte numărul îmbolnăvirilor. Cum faci diferenţa între gripă şi o banală răceală

2. Contagiozitatea maximă este cu 1-2 zile înainte şi 4-5 zile de la debutul bolii.

3. Majoritatea celor care se îmbolnăvesc de gripă se vor recupera în câteva zile (în medie 3-4 zile), însă tusea poate persistă chiar 1-2 săptămâni.

4.. Cei din grupele de risc sunt predispuşi la complicaţii serioase precum pneumonii grave, crize astmatice, miocardită, insuficientă cardiacă.

Citeşte şi: Ce să mănânci dimineaţa dacă ai gastrită. Alimente care te scapă de dureri şi disconfort

5. Tratamentul pentru gripă trebuie instituit cât mai rapid, acesta fiind mult mai eficient dacă este aplicat în primele 2 zile de la debutul bolii. Evitaţi automedicaţia. Orice tratament, inclusiv vaccinarea, trebuie făcut doar la recomandarea medicilor de familie sau a specialiştilor.