Fotbalul, baschetul, joggingul, mersul cu rolele şi skate-boarding-ul sunt cele mai riscante tipuri de sporturi in aer liber care pot duce la accidentări ortopedice. Dacă practicarea baschetului şi a fotbalului poate duce la accidentari la nivelul genunchilor şi al umărului, rolele şi skate-board-ul supun oamenii, în plus, la riscuri de accidentari şi la nivelul claviculei, al pumnului sau al antebraţului:

„În cazul rolelor, cele mai multe accidentări apar la începători, în părţile neprotejate ale corpului. Gheata de rolă este asemeni unui clăpar care ţine strâns gleznele, iar echipamentul de protecţie cu genunchiere, cotiere şi cască ajută la evitarea accidentărilor în aceste zone, însă vulnerabilizează pumnii, umărul sau clavicula. În cazul skate-board-ului, accidentările sunt mai grave, pentru că cei care îl practică o fac destul de extrem, aşa că, de cele mai multe ori, se ajunge la tratament cu imobilizare sau chiar intervenţie chirurgicală‟, avertizează Dr. Ion Bogdan Codorean.

Cum alergăm corect

În ceea ce priveşte jogging-ul, medicul ortoped semnalează că există riscuri pe termen scurt, dar şi pe termen lung pentru cei care îl practică: „Alergarea pe suprafaţa dură prin parc uzează în timp meniscurile şi cartilajul începând de la gleznă până la nivelul şoldurilor şi poate chiar să suprasolicite coloana vertebrală. Încălţămintea trebuie să fie adecvată, lejeră şi să nu strângă. Majoritatea accidentărilor care apar sunt din cauza faptului că oamenii nu ştiu să alerge. Ei trebuie să aibă un tonus muscular, mai ales la picioare şi abdomen, care să le permită să alerge cât doresc‟, declară Dr. Ion Bogdan Codorean. 

Care sunt cele mai frecvente accidentări