„Se spune ca a fi sincer inseamna a nu ascunde nimic celuilalt, a te deschide tot”, spunea Mircea Eliade despre sinceritate. Citate celebre, încărcate de profunzime, sunt folosite adesea pentru a exprima ideea sincerităţii.

Îţi prezentăm, mai jos, câteva dintre cele mai profunde citate despre sinceritate:


„Este descurajant să te gândeşti cât de mulţi oameni sunt şocaţi de sinceritate şi cât de puţini sunt şocaţi de înşelăciune.” (Noel Coward)

„Ne mărturisim defectele spre a repara, prin sinceritate, pagubele pe care le fac.” (François de La Rochefoucauld)

„Nu există pe lume ceva mai greu decât sinceritatea şi ceva mai uşor decât linguşirea. Dacă în sinceritate se strecoară numai a suta parte dintr-o notă falsă, se produce o disonanţă şi apoi e bucluc. Dacă în linguşire absolut toate notele sunt false, ea face totuşi plăcere şi este ascultată fără supărare. O plăcere grosolană este totuşi o plăcere.” (Feodor Dostoievski)

Citeşte şi: Cele mai frumoase citate despre iubire

„N-am mai schimba nicio vorbă cu cei mai mulţi dintre cunoscuţii noştri apropiaţi, dacă i-am auzi cum vorbesc despre noi în absenţa noastră.” (Arthur Schopenhauer)

„Lucrurile care contează cu adevărat nu s-au schimbat. În continuare este corect şi sincer să profiţi din plin de tot ceea ce ai; să fii fericit datorită plăcerilor mărunte; şi să ai curaj atunci când lucrurile nu merg cum ar trebui.” (Laura Ingalls Wilder)

„Într-o lume a amăgirii universale, a spune curajul este un act de curaj.” (George Orwell)

„Numai duşmanii ne spun adevărul. Cei apropiaţi ne mint fără sfârşit, prinşi în pânza de păianjen a datoriei.” (Stephen King)

„Sinceritatea este o deschidere a inimii. Ea se găseşte la foarte puţini oameni şi din acest motiv aceea pe care o vedem de obicei nu este decât o dibace ascundere, spre a ne atrage încrederea celorlalţi.” (Francois de La Rochefoucauld)

„Când cineva mă înştiinţează că vrea să fie sincer cu mine, mă gândesc întotdeauna că ori va relata vreun episod personal, interesant doar pentru el, ori îmi va comunica vreo grosolănie.” (Jose Ortega y Gasset)

”Trebuie să căutăm în acelaşi timp să întemeiem sinceritatea. Aceasta este o încredere în sine însuşi. Ea îl pune pe om să-şi arate toate talentele în mod cuviincios.” (Immanuel Kant)

Citeşte şi: Citate celebre despre iubire. 20 de texte cu care îţi poţi surprinde partenerul într-un mod plăcut!

„Un fel de delicateţe morală ne împiedică să exprimăm sentimentele prea profunde şi pe care le considerăm fireşti.” (Marcel Proust)

„Ce poate fi mai plăcut şi mai simplu decât să fii sincer, totdeauna liniştit, împăcat cu tine însuţi, neavând nici de ce te teme, nici ce inventa?” (Francois Fenelon)