Iar dacă ai şi ustensilele necesare, atunci totul poate fi rapid, gustos şi chiar mult mai sănătos.Multe persoane se feresc să facă îngheţată acasă pentru că nu le iese reţeta şi de cele mai multe ori problemele ţin de textură. Fie le îngheaţă crema, fie nu se întăreşte, fie amestecul nu e omogen şi lista poate continua. Ei bine, există nişte trucuri pe care trebuie să le ştii şi pe care le poţi aplica indiferent că faci îngheţata la aparat sau manual.

Crema trebuie bătută sau mixată

În primul rând, pentru ca textura îngheţatei să fie fină, trebuie să baţi crema de îngheţată cu multă sârguinţă. Dacă ai un aparat de îngheţată este foarte simplu să obţii textura dorită, însă dacă nu ai, atunci va trebui să foloseşti mixerul. Acest aspect ajută la ingresul bulelor de aer în compoziţie şi implicit la formarea cristalelor de gheaţă.

Crema nu se depozitează în congelator

Indiferent de ingredientele folosite pentru prepararea îngheţatei, amestecul obţinut nu se pune niciodată direct în congelator, ci se lasă peste seară sau câteva ore bune la frigider, iar acest truc trebuie aplicat cu atât mai mult cu cât reţeta de îngheţată pe care o faci presupune încălzirea sau fierberea ingredientelor. Acest truc ajută grăsimea să se cristalizeze încorporând bule de aer şi astfel şi textura îngheţatei va fi asemenea celei din comerţ. Dacă foloseşti un aparat de îngheţată, crema scoasă din frigider mai are nevoie de doar 15-20 de minute de stat în congelator pentru a deveni o veritabilă îngheţată.

Zahărul inflenţează congelarea

Este important să ştii că zahărul schimbă capacitatea de îngheţare a apei. Astfel, dacă vrei să adaugi zahăr sau alţi îndulcitori în reţeta ta de îngheţată, ia în considerare că apa nu va mai îngheţa la 0 grade Celsius, ci la mult mai puţine grade, în funcţie de cantitatea de zahăr adăugată. Ţine cont că acelaşi efect îl are şi mierea asupra procesului de îngheţare a apei.

Atenţie la proteine

Reţetele de îngheţată au la bază proteine obţinute fie din lapte, fie din ouă, iar acestea influenţează radical procesul de formare a cristalelor de gheaţă. Pe de o parte, fiind molecule mari împiedică formarea cristalelor de gheaţă, iar pe cealaltă parte contribuie la formarea unui strat de gelatină care reţină multă apă şi, din nou, îi împiedică cristalizarea. Ce este de făcut? Înlocuieşte pe cât posibil laptele cu lapte praf.

Dacă adaugi alcool...

Dacă vrei să adaugă alcool în reţeta ta de îngheţată trebuie să iei în calcul un aspect foarte important: există riscul ca amestecul tău de ingrediente să nu îngheţe. Alcoolul îngheaţă, în general, la temperaturi de peste -100 grade Celsius, însă dacă vei stropi cu multă cumpătare crema cu doar câteva picături de alcool vei reuşi să obţii o îngheţată pe placul tău. Iată aici o reţetă foarte simplă de făcut îngheţată de casă.

Foto: Pixabay