Roiniţa alungă durerile de cap

Există mai multe plante care pot calma durerile de cap, oricare ar fi cauzele care stau la originea lor: oboseală, stres, insomnie, febră sau exces de cafea. Însă, una dintre cele mai bune plante pentru a reduce durerea de cap este considerată roiniţa. Ai nevoie de o cană de ceai, preparată dintr-o linguriţă de plantă uscată şi măcinată, peste care torni 250 ml de apă clocotită. Lasă la infuzat 10 minute şi poţi bea două-trei căni pe zi, timp de o săptămână. O altă variantă de a scăpa de durere este să prepari un ceai dintr-un amestec de plante: mentă şi salvie, la fel de eficiente pentru această durere. Pregăteşte o infuzie turnând o cană de apă clocotită peste o linguriţă de amestec. Bea ceaiul rece, câte două căni pe zi.

Muşeţel calmează durerile în gât

Durerea în gât apare în urma inflamării lui ceea ce duce la dificultatea de a înghiţi alimentele. Infuzia de museţel este ideală pentru calmarea durerilor în gât. Poţi face gargară cu ceai sau îl poţi bea cu înghiţituri mici, pentru a reduce inflamaţia. De asemenea, acest ceai este util şi pentru că are proprietăţi antibacteriene şi antioxidante şi ajută sistemul imunitar să lupte împotriva infecţiilor. Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de plantă la 250 ml de apă clocotită. Lasă 10-15 minute la infuzat, strecoară şi bea de două ori pe zi.  De ajutor pentru a calma durerile în gât sunt şi preparatele din salvie sau uleiul de eucalipt.

Durerile menstruale, atenuate cu fenicul

Antiinflamator şi antispasmodic natural, feniculul ajută în cazul durerilor menstruale, deoarece duce la relaxarea pereţilor uterini. Poţi obţine acest efect cu un ceai preparat dintr-o linguriţă de seminţe de fenicul şi din 250 ml de apă. Când a început să clocotească apa, dai focul la mic şi mai laşi cinci minute să fiarbă. Strecoară ceaiul şi consumă câte două căni pe zi, pe care le poţi îndulci cu miere. De ajutor în cazul durerilor din timpul menstruaţiei mai sunt şi următoarele plante: gălbenelele (infuzie sau tinctură), sunătoarea şi muşeţelul.

Durerile de spate, diminuate cu salcie

Scoarţa de salcie are în compoziţia ei o substanţă numită salicină, care se regăseşte şi în aspirină, un medicament antiinflamator. Astfel, consumul ceaiului de salcie acţionează ca analgezic şi antinevralgic asupra organismului, atenuând durerile de spate. Poţi prepara un ceai din una-două linguriţe de frunze de salcie şi din 250 ml de apă clocotită. Consumă două ceaiuri pe zi. Şi arnica este eficientă în cazul acestor dureri. O poţi folosi sub formă de tinctură.

Sfat specialist

Teodora Necula, tehnician nutriţionist

Pentru dureri, recomand un amestec de pastă de cuişoare cu ulei de scorţişoară. Acesta se aplică local, timp de câteva minute, în zonele dureroase. Un alt ulei care poate fi folosit ca remediu naturist împotriva durerilor este cel de levănţică, inhalat sau aplicat local, dar şi uleiul de busuioc, care relaxează muşchii. Ghimbirul reduce inflamaţiile şi durerile articulare, iar beneficiile sunt mult mai mari decât cele oferite de substanţa activă ibuprofen, care are şi efecte secundare de luat în seamă. Un alt produs foarte bine tolerat de către organism este scoarţa de salcie, cu un efect calmant.