Află şi tu ce grăsimi sunt de neînlocuit!

1 69712 original jpg jpeg

Nu de puţine ori ai auzit că, dacă vrei să slăbeşti, trebuie să elimini grăsimile.Numai că specialiştii sunt de altă părere. Există multe grăsimi de care ai nevoie ca să-ţi menţii sănătatea.

Din dorinţa de a slăbi repede,ai renunţat la toate grăsimile,pe principiul că îngraşă. Dar specialiştii te avertizează asupra riscurilor la care te expui. Fără grăsimi,îţi pui în pericol inima şi buna funcţionare a tuturor organelor. Atunci cum să slăbeşti? Tot nutriţioniştii te învaţă la ce să nu renunţi.

Uleiul de măsline,elixirul sănătăţii

În topul grăsimilor sănătoase se află uleiul de măsline,deoarece scade nivelul colesterolului „rău“ din sânge,al trigliceridelor şi controlează nivelul zahărului din sânge. Pe stomacul gol,dimineaţa,uleiul de măsline te va ajuta să te vindeci de ulcer gastro-duodenal,de gastrită sau de afecţiuni biliare. Îl poţi adăuga în salate,în preparate uşoare cu orez,cu fasole verde sau cu alte legume. Poţi înlocui dressingurile pentru salate,pline de grăsimi,cu ulei de măsline şi cu oţet. În combinaţie cu legume şi cu oţet,uleiul de măsline îţi va topi rotunjimile de pe abdomen şi de pe şolduri.

SFAT!Nu prăji uleiul de măsline! Se transformă într-o grăsime nocivă.

Fructele uscate inhibă apetitul

În fructele uscate,ca nucile,alunele,migdalele şi seminţele de dovleac,găseşti grăsimi sănătoase,bune într-o dietă echilibrată. Ele conţin o mare cantitate de calciu,magneziu şi potasiu care menţin oasele sănătoase şi previn osteoporoza. 50 g de fructe uscate consumate zilnic întăresc sistemul imunitar şi previn apariţia asteniilor şi a anemiilor. Pentru că au multe calorii,este bine să le mănânci la micul dejun. Amestecate cu cereale şi cu iaurt sau înlocuind crutoanele din salatele de crudităţi,nucile sau migdalele îţi vor furniza o cantitate de grăsimi care inhibă pofta de mâncare până la prânz.

SFAT >Alunele,nucile şi seminţele sunt sănătoase dacă le mănânci neprăjite. Dacă le iei pe cele prăjite cu sare,

Peşte pentru un prânz complet

Conţinutul ridicat de Omega 3 a adus peştele pe „lista celebrităţilor“ în diete. De ce? Pentru că acest oligoelement protejează inima şi sistemul hormonal şi luptă împotriva colesterolului „rău“. Somonul,macroul,tonul şi sardinele sunt tipurile de peşte recomandate,deoarece au o carne săţioasă,care potoleşte foamea fără să-ţi încarce sistemul digestiv.

Carnea albă,perfectă în dietă

Carnea de pui sau de curcan este o sursă importantă de grăsimi bune,cu condiţia să nu le consumi zilnic şi să le asociezi cu salate de legume. Dacă le prepari la grătar sau pe aburi,îţi ţin de foame până la următoarea masă. Aceste tipuri de carne au puţine calorii în comparaţie cu altele. 100 g piept de pui are 165 kcal,iar 100 g curcan conţine 159 kcal. Important este să înlături pielea când pregăteşti carnea,pentru că are multe grăsimi rele.

SFAT>Cărnurile de curcan şi de pui sunt mai slabe decât cele de vită şi de porc. Însă prăjite,conţin mai multe grăsimi decât acestea din urmă.

Meniul tău zilnic cu grăsimi

În fiecare aliment găseşti o anumită cantitate de grăsimi,care se măsoară în grame. Astfel,zilnic ar trebui să aduni în meniul tău 60 g de grăsimi „bune”. Poţi să alegi din acest tabel ce-ţi place,cu condiţia să mănânci mai multe la masa de dimineaţă şi la cea de prânz:

50 g migdale=22,5 g grăsimi200 g piept de curcan=7,6 g grăsimi10 g ulei de măsline=10 g grăsimi200 g piept de pui=7,2 g grăsimi200 g somon=8,8 g grăsimi200 g păstrăv=17 g grăsimi