Alege dieta care ţi se potriveşte

1 47099 original jpg jpeg

Dietele ţinute „după ureche” au doar rezultate de moment. Dacă vrei să slăbeşti pe termen îndelungat şi fără să-ţi rişti sănătatea, alege un regim în funcţie de stilul tău de viaţă şi de numărul kilogramelor pe care vrei să le pierzi.

Pe aceeaşi temă:

Ce pericole ascund pastilele de slăbit

Calciul,aliatul siluetei tale

Te invităm în această săptămână să facem un exerciţiu de imaginaţie. După ce am ales cazurile a trei cititoare,cu stiluri de viaţă şi cu probleme ponderale diferite,am cerut părerea specialistului în nutriţie Cristina Spiroiu,medic endocrinolog. Am analizat ce greşeli fac cititoarele şi ce regim ar trebui să respecte.

M-am îngrăşat după sarcină

Mă numesc Anca şi am 32 de ani. La 1,55 m,cântăresc 60 kg. Sunt casnică şi îmi îngrijesc cei doi copii în vârstă de un an,respectiv trei ani. M-am îngrăşat după sarcini şi vreau să slăbeasc 4 kg.Greutatea ta ideală este de 51 kg,însă între 46 şi 56 kg te-ai afla în limitele normale. Dacă slăbeşti 4 kilograme,ajungi la 56 kg,adică la limita superioară. Cum nu faci o activitate fizică prea intensă,necesarul tău caloric este în prezent de 1.800 kcal pe zi.

Pentru că nu trebuie să slăbeşti prea rapid,este ideală o dietă cu 500 kcal în minus faţă de aportul actual (1.300 kcal/zi). Cu ajutorul acesteia,ajungi la greutatea dorită în 3-6 luni. Pentru tine,ar fi potrivită o dietă săracă în grăsimi şi bogată în proteine.

Trebuie să eviţi dulciurile,produsele de patiserie,sucurile dulci şi alcoolul,alimentele grase (carnea grasă,mezelurile,brânzeturile grase,prăjelile),fructele deshidratate (smochine,curmale,stafide) şi oleaginoasele (alune,nuci,migdale).

Meniu pentru o zi

-400 g de fructe proaspete;

-500 ml de lactate degresate 0,1%;

-150 g de cartofi,orez,griş,paste,fasole boabe sau mazăre;

-300 g de carne,peşte,brânzeturi slabe;

-500 g de legume;

-jumătate de ou;

-3 felii de pâine integrală (aproximativ 60 g);

-3 linguriţe de ulei.

Am o greutate oscilantă

Greutatea ta ideală este 61 de kg,dar se poate situa şi între 55 şi 67 de kg. Acum eşti obeză de gradul 1,iar dacă slăbeşti 7 kg vei fi la limita de sus a normalului. Menţinerea acestei greutăţi în timp îţi va aduce beneficii maxime pentru sănătate.

La greutatea actuală ai nevoie de 2.250 kcal pe zi. Ar merge o dietă cu 1.000 kcal sub necesarul actual,ceea ce te-ar ajuta să-ţi atingi obiectivul în maximum 3 luni. Dar ai probleme cu menţinerea greutăţii,iar o dietă de 1.200 kcal pe zi este destul de severă şi nu poate fi ţinută multă vreme.

Este bine să slăbeşti lent,7 kg în 6 luni,cu o dietă cu minus 500 kcal faţă de necesarul actual. Astfel îţi vei putea menţine greutatea în timp.

-400 g de fructe proaspete;

-500 ml de lactate degresate 0,1%

-150 g de cartofi,orez,griş,paste,fasole boabe sau mazăre;

-450 g de carne,peşte sau brânzeturi slabe;

-700 g de legume;

-jumătate de ou;

-4 felii de pâine integrală (aproximativ 80 g);

-3 linguriţe de ulei.

Am o viaţă sedentară

Greutatea ideală în cazul tău este de 66 kg,dar este normală între 60 şi 72 kg. Acum eşti obeză de gradul 1. Dacă slăbeşti 10 kg,vei fi supraponderală,dar sigur te vei simţi mult mai bine. În prezent,fiind sedentară,ai un consum caloric de 2.600 kcal pe zi.

Dacă nu ai renunţat la sport din motive medicale,ar trebui să te apuci din nou de exerciţii. Acest lucru ţi-ar rezolva problema,căci se poate ca reducerea activităţii fizice să fie cauza creşterii în greutate.

Oricum,trebuie să faci mişcare cel puţin 30 de minute,5 zile pe săptămână. Ţi-aş propune o dietă cu 1.000 kcal sub necesarul actual. Nu ţi-ar strica o scădere mai rapidă în greutate. Dacă vrei însă o dietă mai uşoară,cum e cea de 1.600 kcal/zi,ai putea slăbi în 3 luni.

-400 g de fructe proaspete;

-500 ml de lactate degresate 0,1%;

-150 g de cartofi,orez,griş,paste,fasole boabe sau mazăre;

-400 g de carne,peşte sau brânzeturi slabe;

-700 g de legume;

-jumătate de ou;

-4 felii de pâine integrală (aproximativ 80 g);

-3 linguriţe de ulei.