Alimente pentru o viaţă lungă şi sănătoasă

1 63682 original jpg jpeg

Ca să rămâi tânără cât mai mult timp, trebuie să mănânci alimente bogate în nutrimenţi şi să faci mişcare. Fructele, legumele şi uleiul de măsline presat la rece sunt doar câteva din cele care te ajută să trăieşti mai mult.

Include în alimentaţia ta zilnică fructe şi legume colorate în roşu,galben,portocaliu,verde,violet şi albastru şi vei asigura corpului o cantitate mare de vitamine,minerale şi acizi graşi esenţiali. Fără acestea,se produc dezechilibre care declanşează boli.

Consumând cât mai multe citrice,ardei graşi din toate culorile,verdeţuri,legume şi fructeviolet şi albastru,cum sunt strugurii şi afinele,poţi preveni îmbătrânirea prematură.

Cereale bogate în fibre

Dieta sănătoasă trebuie să cuprindă o cantitate importantă de fibre,care se găsesc în cerealele integrale,precum fasolea,ovăzul,mazărea,morcovii,merele,citricele. Acestea reglează tensiunea arterială,reduc nivelul colesterolului „rău“ din sânge,uşurează tranzitul intestinal şi previn constipaţia.

Pe lângă fibre,fasolea şi năutul conţin şi glucide esenţiale pentru sănătate. Acestea echilibrează nivelul de glucoză din corp,fiind recomandate persoanelor cu diabet zaharat.

Introdu în meniu şi seminţe de floarea-soarelui,de in,de dovleac,de susan,de chia. Studiile stiinţifice au arătat că,dacă mănânci fibre şi seminţe,eşti mai ferită de riscul de deces cu peste 20%,deoarece acestea protejează de boli cardiace,diabet,obezitate şi cancer.

Peştele conţine acizi graşi esenţiali

Locuitorii din Okinawa,o mică insulă din arhipelagul japonez,sunt consideraţi a fi cei mai longevivi din lume. Printre ei se numără cei mai mulţi centenari,pentru că în dieta lor se regăsesc alimente de calitate,cum sunt peştele şi fructele de mare,care conţin substanţe esenţiale pentru sănătate.

Peştele este o sursă de acizi graşi Omega 3,care sunt importanţi pentru dezvoltarea sistemului nervos al creierului.

710da0cd34670fdc59c57139243eb27f jpg jpeg

Când consumi peşte şi fructe de mare,ai grijă ca acestea să fie cât mai puţin prelucrate termic sau gătite cât mai sănătos,de exemplu pe baie de abur sau la grătar.

Se recomandă consumul de peşte cel puţin de două ori pe săptămână,pentru a menţine creierul sănătos şi la bătrâneţe. Poţi alege somonul şi tonul,pentru că sunt peştiicare conţin mare cantitate de Omega 3.

Fructele şi legumele,elixirele tinereţii

Antioxidanţii care se găsesc în fructe şi legume protejează corpul de boli şi acţionează ca un scut împotriva îmbătrânirii. Fitochimicalele,substanţele care dau culoarea acestora,sunt antioxidanţi cu rol important în menţinerea sănătăţii organimsului.

Antocianinele şi proantocianidinele care se găsesc în afine şi vinete ajută creierul să funcţioneze normal.

Resveratrolul,antioxidant care se găseşte în struguri,amână îmbătrânirea celulară şi este un protector cardiac eficient. Unele studii recomandă consumul unui pahar de vin roşu zilnic,pentru a beneficia de proprietăţile resveratrolului.

Uleiul din sâmburi de struguri,presat la rece,conţine procianidină,un compus antiîmbătrânire de zeci de ori mai puternic ca vitaminele E şi C.

Legumele şi fructele colorate în roşu,cum sunt tomatele şi ardeii,conţin licopen,substanţă ce ajută la prevenirea cancerului mamar şi de prostată.

Portocaliul din legume şi fructe este dat de betacaroten,fotochimicală care protejează sănătatea ochilor,oaselor şi sistemului imunitar. Verdeţurile detoxifiază corpul şi sunt bogate în fier şi vitamina C.

Uleiul de măsline protejează memoria

Element-cheie în alimentaţia sănătoasă este uleiul de măsline. Acesta poate fi consumat doar dacă este presat la rece. Acizii graşi esenţiali din ulei ajută creierul să funcţioneze normal şi inhibă dezvoltarea celulelor cancerigene.

0250618531a077c4cb283fb23a1b3239 jpg jpeg

Cercetătorii care au studiat compoziţia uleiului de măsline susţin că acesta scade colesterolul „rău“ şi curăţă vasele de sânge de depunerile de grăsime,protejând inima.

De asemenea,uleiul de măsline acţionează ca un antiinflamator,datorită compusului numit oleacantall,un fel de ibuprofen natural.

Sfatul specialistului

1fdc677d857e37647d1342ff6deca67b jpg jpeg

Ruxandra Constantina

Centrul de Terapii Naturiste Sanavit Consult,Bucureşti,

Telefon:0733.299.355

În general,dieta trebuie să fie combinată cu alimente din toate culorile. Spre exemplu legumele şi fructele colorate în roşu,galben şi portocaliu au betacaroten,iar cele verzi vitamina C.

Alimentele violete şi albastre conţin o cantitate mare de antioxidanţi,cum sunt rodia şi strugurii. Resveratrolul din struguri creşte durata de viaţă. Important este să consumăm cât mai mult neprelucrat termic,adică hrană vie,indierent că mâncăm legume şi fructe.

Uleiurile presate la rece sunt de asemenea pe lista cu alimentele care stimulează longevitatea. Crucifele sunt foarte bune,când vine vorba despre viaţă lungă,printre acestea enumerăm broccoli,conopida,varza şi varza de Bruxelles.



Recente

femeie antreprenor magazin flori 8279013 jpg
vitaly gariev WHXI5Ciuu0c unsplash jpg
De ce e numit Sfantul Apostol Andrei ocrotitorul Romaniei  Sursa imagine shutterstock 524363197 jpg
tinctura de usturoi beneficii jpeg
photorealistic style clouds woman jpg
Cele mai recomandate scaune auto pentru copii în 2025 jpg
copil strange monede intr un borcan 7118209 jpg
1762850981 rGLC png
leasing png
top view online psychologist concept jpg
toamna jpg
bride putting earrings jpg
calendar ortodox 2018 27 octombrie sfantul dimitrie basarabov jpeg
2150936613 jpg
Gestionarea eficienta a unui credit nevoi personale Sfaturi de baza jpg
7955 jpg
portrait young blonde woman posing jpg
gold aesthetic wallpaper with hand wearing rings jpg
portrait human being depicted with angel wings jpg
pexels yankrukov 7233912 jpg