«Am grijă de sănătate şi la serviciu!»

„Sari“ peste micul dejun din cauza unei şedinţe, te ustură ochii şi te doare capul pentru că nu-ţi permiţi pauze, situaţiile stresante te epuizează psihic... Pentru a reuşi să rămâi în formă la serviciu, ai nevoie să-ţi impui un stil de viaţă cu reguli stricte.
ALEGE Alimente SĂNĂTOASE! Nu-ţi ia mult timp!
Cum să te menţii în formă şi să dai randament la serviciu dacă nu te hrăneşti aşa cum trebuie? Un bun echilibru alimentar vei avea doar dacă nu „împingi“ mesele la ore imposibile şi dacă nu te rezumi numai la alimentele care-ţi sunt la îndemână. Câteva produse de patiserie,fructe sau un sendviş cumpărat în fugă nu te ajută să faci faţă nevoilor de zi cu zi. În locul lor sau al meniurilor fast-food,care te vor costa şi mai mult,mâncărurile făcute în casă sunt mult mai sănătoase. Dacă,totuşi,n-ai timp să găteşti,alege să faci un sendviş cât mai sănătos,fără sosuri pe care le cumperi gata făcute. Adaugă puţin peşte sau pui,legume sau ouă. Îţi ia încă vreo cinci minute să pui în pachetul pentru serviciu:
-o mână de seminţe,de alune,de nuci sau de fructe uscate,într-o caserolă mică,pentru o gustare.-două-trei mâini de cereale integrale,pe care le-ai amestecat înainte cu seminţe de in şi stafide,peste care pui puţină apă şi miere,lapte sau iaurt. Acesta poate fi micul tău dejun pe care-l iei în primele ore de serviciu sau una dintre cele două gustări ale zilei.-unul sau două fructe proaspete.
Cum să găseşti surse de energie?
-Ia o pauză,un concediu de măcar trei zile,în care să te distanţezi de treburile care simţeai că te sufocă sau,la finalul zilei,rezervă-ţi puţin timp pentru o activitate care-ţi face plăcere.
-Eliberează-te de frustrări,vorbind cu o prietenă sau cu partenerul despre problemele de la serviciu,pentru că părerea şi sfaturile unei persoane din afara jobului te vor face să vezi altfel lucrurile şi să găseşti rezolvări. O jumătate de oră este de-ajuns pentru discuţia despre serviciu,altfel este posibil să plictiseşti.
-Contrar părerii multora,o seară petrecută în faţa televizorului nu-ţi garantează evadarea când te gândeşti tot la serviciu. Pentru a te deconecta,pune-te în mişcare! Gimnastica,alergatul sau dansul au avantajul de a te solicita atât fizic,cât şi emoţional.
Cum să mănânci la birou
La ora mesei,găseşte-ţi răgaz să mesteci în linişte,eventual departe de locul în care lucrezi,pentru a nu fi tentată să-şi continui treburile,dar şi pentru o bună digestie,pe care stresul de la birou n-o permite. Cercetătorii au atras atenţia asupra faptului că biroul nu este locul ideal pentru a lua masa,dacă vrei să rămâi sănătoasă,pentru că este de aproape 400 de ori mai murdar decât o... toaletă. Dacă n‑ai alt loc unde să mănânci,atunci când eşti la serviciu:
-Pune deoparte dosarele şi alte documente la care lucrezi
-Curăţă biroul şi dezinfectează frecvent tastatura,mouse-ul,telefonul
-Nu uita să te speli pe mâini înainte de masă
-În timpul mesei,încearcă să eviţi folosirea tastaturii sau a mouse-ului
Oboseala şi serviciul nu fac casă bună
Respectarea unui program de somn de şapte-opt ore pe noapte e unul dintre secretele pentru a evita oboseala,demotivarea,dificultăţile de concentrare,care se reunesc sub denumirea de sindrom de epuizare profesională. Oboseala,alături de stres,se manifestă prin iritabilitate,treceri de la o stare la alta,insomnie.
Starea de bine se câştigă şi-n timpul orelor de lucru
Picioarele umflate şi obosite sunt o problemă frecventă printre angajaţii români,unul din doi având această neplăcere. Dacă şi tu te confrunţi cu asta,motivul e statul ore îndelungate la birou,aceeaşi ca şi în cazul durerilor de spate,de cap sau usturimilor ochilor.
Ce poţi face?
-La fiecare două ore,ia o mică pauză în care te ridici de la birou. Dacă fumezi,încearcă să nu ieşi la o ţigară chiar la fiecare mic răgaz pe care ţi-l oferi pentru a te deconecta.
-Poartă ciorapi medicinali,pentru a reduce inflamaţia şi pentru a evita apariţia varicelor.
-Foloseşte un scaun ergonomic,pe care-l reglezi,astfel încât să te simţi confortabil în timpul lucrului.
-Evită să stai prea aproape de ecranul monitorului,care ar fi bine să fie la peste 40 cm depărtare şi la nivelul ochilor.
-Ridică privirea de la monitor la fiecare 15-20 de minute,pentru a-ţi odihni ochii. Închide ochii pentru câteva secunde sau,dacă ai o floare pe birou,priveşte-o îndelung.