Avantajele şi dezavantajele dietei cu varză

1 67744 original jpg jpeg

Considerată una dintre cele mai populare diete, cura cu supă de varză are avantaje şi dezavantaje din punct de vedere nutriţional. Cât este de sănătoasă, cât timp trebuie ţinută?În materialul nostru îţi răspundem pe rând la toate aceste întrebări.

Datorită faptul că are un conţinut caloric redus (nu mai mult de 400 de kilocalorii pe zi),dieta cu varză te ajută să obţii rezultatele dorite în scurt timp. Cu o singură condiţie:să consumi doar supă de varză. Potrivit specialiştilor în nutriţie,după o săptămână de dietă poţi pierde până la cinci kilograme. În schimb,dacă ţii dieta cu varzămai mult de şapte zile,beneficiile se transformă treptat în efecte nocive pentru sănătate. „Urmatăpe termen lung,dieta cu supă de varză poate duce la malnutriţie,chiar şi la deces“,ne explică Adrian Copcea,medic specialist diabet,boli metabolice şi nutriţie la Clinica Asteco din Cluj-Napoca.

Slăbeşti,dar pierzi şi masă musculară

Deloc costisitoare,dieta cu supă de varză aduce multe beneficii la o primă vedere:slăbeşti un număr mai mare de kilograme într-un timp scurt,nu petreci prea mult timp în bucătărie gătind etc. Important este însă să ştii că nu pierzi doar kilograme,ci şi masă musculară,care se obţine mult mai greu. „Persoanele care vor să urmeze pentru o săptămână sau chiar pentru mai mult timp această dietă trebuie să ştie că masa musculară se pierde rapid şi se recuperează pe termen lung cu ajutorul alimentaţiei şi a unei activităţi fizice regulate“,explică nutriţionistul.

Poate da dureri de cap

Deşi este un preparat sănătos,datorită conţinutului mare de fibre,supa de varză asigură o cantitate mult prea mică de proteine faţă de nevoile pe care le are organismul. De asemenea,ea nu furnizează aportul necesar de glucide şi lipide,ceea ce face ca procesul de slăbire să fie unul nesănătos. Lipsa vitaminelor şi mineralelor poate duce în timp la apariţia durerilor de cap,a stărilor de ameţeală,de irascibilitate. În plus,există risculsă te simţi lipsită de energie în timpul zilei. Printre efectele neplăcute ale dietei se numără şi flatulenţa (gazele intestinale),care apare ca urmare a conţinutului ridicat de fibre. 

Rişti să te îngraşi şi mai mult

Ca şi în cazul altor diete drastice,după o perioadă mai lungă în care ai consumat doar supă de varză,riscul să pui la loc kilogramele pierdute,chiar şi câteva în plus este mare. Iar acest lucru se întâmplă deoarece organismul,,agresat“ de dietă va utiliza toate mijloacele de a recupera substanţele necesare din alimentaţia zilnică. Pentru a evita recâştigarea kilogramelor nedorite,este important ca trecerea de la perioada de dietă la alimentaţia normală să se facă treptat,astfel încât organismul să se obişnuiască şi cu alte tipuri de preparate.     

O alternativă sănătoasă a dietei cu varză

Meniu pentru o zi

Mic dejun – omletă din albuşuri,salată de varză albă,o felie de pâine integrală;

Gustare – un morcov;

Prânz – supă de varză,o bucată de piet de pui la grătar;

Gustare – un măr;

Cină – o salată de varză roşie cu ton.

Sfatul specialistului

Dr. Adrian Copcea,medic specialist diabet,boli metabolice şi nutriţie la Clinica Asteco din Cluj-Napoca

Cura cu supă de varză este una dintre dintre cele mai nocive intervenţii de slăbit,,de larg consum“. Răspândirea acestei metode se datorează efectelor spectaculoase pe termen scurt asupra greutăţii,explicabile prin nivelul caloric foarte scăzut,dar suportabil prin efectul de volum al fibrelor vegetale insolubile din varză. Cel mai bine este ca persoana tentată de dieta cu supă de varză să înveţe din experienţa celorlalţi care au ţinut astfel de diete drastice. Cele care aleg acest tip de dietă sunt predispuse la dereglări de greutate pe termen lung şi,desigur,la dezechilibre psihologice. Efectele biologice negative ale dietei se manifestă în acest caz pe timp îndelungat.

Citeşte şi:

Afecţiuni pe care le poţi trata cu varză

Supa de varză te scapă de kilogramele în plusRecente

Barbat jpg
Creveti mantis jpg
sindromul impostorul shutterstock 2146571189 jpg
Clark 1 jpg
cap om jpg
femeie meteo shutterstock 1908728758 jpg
1 shutterstock 35686414 culori jpg jpeg
Test personalitate jpg
Culoare jpg
Kanji jpg
lider   be unique gbe1cfc331 1280 jpg
bani jpeg
elementele naturii   shutterstock 249716197 jpg
oua incondeiate bucovina jpeg
2 tablou  jpg
Paste   shutterstock 1896795169 jpg
Culori  jpg
interviu angajare 365256740 jpg
florii 1 jpeg
depresie