Care e mai bună: glucoza sau fructoza?
Faţă de zahărul rafinat din comerţ, îndulcitorii cum sunt fructoza şi glucoza sunt mai sănătoşi pentru corp. Cu condiţia ca aceştia să provină din fructe şi legume, pentru că au şi fibre benefice digestiei.
Organismul are nevoie de zaharuri sub formă de glucide,pentru a funcţiona la capacitate maximă. De fapt,necesarul zilnic de calorii ar trebui să provină în proporţie de 50-60% din glucide.
Însă nu oricare,ci unele sănătoase,cum sunt cele care provin din fructele uscate,legume,miere,cereale integrale.
Celelalte,de tipul dulciurilor preparate în comerţ – bomboane,produse de patiserie şi cofetărie – trebuie evitate sau consumate cu moderaţie,pentru că ridică brusc glicemia şi,pe termen lung,declanşează boli.
Fructoza,de preferat
Înainte de toate,trebuie să ştii că atât glucoza,cât şi fructoza sunt foarte dulci,asemenea zahărului. Însă au indici glicemici diferiţi,lucru care îi trimite în tabere adversare. De exemplu,indicele glicemic al glucozei se ridică până la 100,în timp ce al fructozei nu atinge cota 20.
Pe cât posibil,alege dulciuri cu fructoză,pentru că aceasta este mai sănătoasă decât glucoza,care ridică mult glicemia şi dăunează pancreasului,iar consecinţele sunt destul de nocive.
Pancreasul se forţează să echilibreze glicemia,„munceşte “ mai mult şi oboseşte. Iar glicemiascade îngrijorător şi lasă loc senzaţiei de foame sau pur şi simplu de ceva dulce. Spre deosebire de glucoză,fructoza nu bulversează pancreasul.
Evită glucidele industriale!
Este foarte important ca indiferent ce mâncăm să fim moderaţi,mai ales în ceea ce priveşte glucidele. De asemenea,citirea etichetei produselor pe care le achiziţionăm din comerţ este vitală.
În caz că nu ştiai,ne spun nutriţioniştii,glucoza şi fructoza trecute pe etichetele alimentelor din magazine provin în mare pare din preparate industriale.
Astfel,o să observi printre ingrediente sirop de porumb,sirop de glucoză,dextroză etc. Limitează pe cât posibil consumul de aceste alimente şi fă loc în meniul tău produselor naturale,îndulcite cu fructoză.
Altfel,rişti să contribui la îmbolnăvirea organismului,care,în timp,va suferi din cauza creşterii nivelului de colesterol „rău“ şi ale trigliceridlor din sânge,car pot influenţa apariţia bolilor de inimă.