Câte mese pe zi e bine să consumi ca să nu te îngraşi

S-au format tot felul de păreri în jurul menţinerii greutăţii sub control şi a numărului de mese consumate zilnic.
Recent,cercetătorii cehi au descoperit că persoanele care consumă zilnic un mic dejun şi un prânz consistent îşi ţin mai bine sub control greutateaşi glicemia,comparativ cu cele care preferă să ia şase gustări zilnic.
În testele efectuate de o echipă de oamenii de ştiinţă cehi,persoanele care consumau un mic dejun şi un prânz consistent în fiecare zi au slăbit,în medie,cu 1,5 kilograme mai mult decât persoanele care aveau tendinţa să consume gustări mai mici,de mai multe ori pe zi.
La studiul cercetătorilor din Cehia au participat 54 de pacienţi cu vârsta cuprinsă între 30 şi 70 de ani,care urmau un tratament împotriva diabetului de tipul 2-cea mai frecventă formă a acestei boli,care de obicei este ţinută sub control prindietăstrictă.
Participanţii la studiu au fost rugaţi să aleagă dintre două diete,fiecare conţinând cu 500 de calorii mai puţin decât cantitatea zilnică recomandată.
Un grup de 27 de subiecţi a consumat zilnic şase mese mai puţin consistente,timp de 12 săptămâni,în timp ce al doilea grup a consumat zilnic un mic dejun şi un prânz consistent.
Apoi grupurile au făcut schimb de diete-bazate pe acelaşi conţinut de macronutrienţi şi calorii-şi au continuat experimentul timp de alte trei luni.
Echipa de cercetători a măsurat ulterior nivelul de grăsimi din ficat,sensibilitatea la insulină şi funcţionarea celulelor beta-pancreatice,care produc insulină.
Studiul,publicat în revista Diabetologia,a relevat faptul că greutatea corporală a scăzut în cazul ambelor grupuri-însă scăderea în greutate a fost mai vizibilă în cazul celor care au consumat mese mai copioase.
Un alt studiu olandez efectuat anul acesta arată că gustările mici şi frecvente bogate în zahăr şi grăsimi contribuie la creşterea depozitului de colesterol din ficat şi îngroaşă talia,însă consumul unor porţii mai mari,de trei ori pe zi,nu are niciun impact negativ asupra acestora.