Ce mâncăm ca să ne meargă mintea brici

Când vine vorba despre ce mâncăm, cele mai multe ne facem probleme la talie, decât să ne gândim la minte. Dacă alegem alimente bogate în acizi graşi Omega-3, flavonoizi şi vitamina E ne putem bucura de un corp sănătos şi o siluetă de invidiat, şi putem avea o minte ageră cât mai mult timp.
O dietă variată,care conţine o cantitate importantă de acizi graşi esenţiali Omega-3 şi antioxidanţi,poate să prevină şi să întârzie vreme îndelungată declinul mintal. Deşi este un proces iminent,îmbătrânirea cerebrală poate fi amânată. Totul ţine de alimentaţie şi de cum reuşim să ingerăm nutrimenţi care să ne protejeze creierul de declinul mental.
Acizii graşi Omega-3,buni pentru creier
Ca memoria să funcţioneze la capacitate maximă,celulele creierului au nevoie să interacţioneze rapid şi uşor unele cu celelalte. Cu vârsta,însă,celulele nervoase se „stafidesc“ şi dacă nu sunt hrănite devin vulnerabile bolilor mintale,inflamaţiilor şi altor complicaţii neurologice.
Putem preveni astfel de probleme,dacă mâncăm acizi graşi esenţiali Omega-3,în special alimente care conţin acidul docosahexaenoic,DHA. Acesta asigură legătura dintre celulele nervoase şi are capacitatea de a reduce inflamaţiile. Mai mult,DHA poate îmbunătăţii puterea de concentrare şi luptă cu pierderile de memorie.
Peştii sunt surse importante de Omega-3,dar e bine să eviţi peştii care conţin mult mercur şi alte metale grele,cum este,de exemplu,peştele-spadă.
În cazul în care peştele şi fructele de mare nu sunt chiar pe gustul tău,atunci îţi prezentăm în lista de mai jos şi alte surse importante de Omega-3:
-ouă
-nuci
-uleiuri:de seminţe de in,ulei de canola,din ficat de cod,de soia şi ulei de muştar
-peşte graş de apă rece:hering,sardine,macrou,somon,păstrăv
-legume cu frunze:varză de Bruxelles,spanac,rucola,mentă,gulii
Antioxidanţii protejează de Alzheimer
Partea bună este că organismul are în mod firesc un sistem de protecţie împotriva stresului oxidativ. Este vorba despre antioxidanţii care luptă cu îmbătrânirea celulară. Pe măsură ce înaintăm în vârstă,corpul are nevoie de o cantitate mai mare de antioxidanţi.
Cercetările în domeniu au scos la iveală alimente care conţin antioxidanţi benefici pentru minte şi piele,cum sunt flavonoizii şi vitamina E.
Flavonoizii sunt recomandaţi pentru o mai bună memorie,iar vitamina E pentru prevenirea degradării ţesuturilor celulare şi a protejării activităţii cerebrale.
Alimente bogate în flavonoide sunt:
-afinele,murele şi căpşunile
-legumele:spanac,gulii,măcriş
-dovleac,avocado,prune şi struguri roşii
-cafea
-ciocolată neagră
-vin roşu
Alimente bogate în vitamina E
-nuci şi seminţe,pecum migdale,nuci pecan,unt de arahide,alune,seminţe de floarea-soarelui
-uleiuri din germeni de grâu,de floarea-soarelui,de şofran,de porumb şi ulei de soia
-spanac,tije de păpădie şi frunze de napi