Ce să mănânci în funcţie de vârstă

Substanţele nutritive de care avem nevoie la vârsta de 20 de ani sunt complet diferite de cele necesare în alte perioade ale vieţii noastre. Iată ce trebuie să mănânci, odată cu înaintarea în vârstă.
La20 sau 30 de ani
Nevoia de energie este mare,astfel că proteinele devin o componentă vitală a dietei tale. Consumă pâine din cereale integrale,quinoa şi orez,care sunt dovedite că reduc riscul de boli de inimă. În plus,este necesar să stimulezi nivelurile acidului folic,dacă te gândeşti să ai un copil.
Obţine aceste substanţe nutritive din alimente,cum ar fi scoicile şi seminţele de dovleac (pentru fier) şi fasolea,lintea şi mazărea (pentru acid folic). Poţi lua şi suplimente,dar discută înainte cu medicul tău.
Consumă:banane,portocale,spanac,peşte gras,iaurt simplu,proteine şi cereale integrale
Este perioada de premenopauză,ceea ce înseamnă că vei observa modificări la nivelul metabolismului. Pentru că nivelul de estrogen se diminuează,te vei trezi cu mai multe depozite de grăsime în jurul mijlocului,nivelul colesterolului va creşte,iar oasele vor începe să devină fragile.
Ai mare nevoie de calciu şi de fier,dar evită alimentele care conţin aceste substanţe nutritive,dar care conţin şi cantităţi mari de zahăr sau grăsimi rele". Bune pentru tine sunt grăsimile din uleiurile mono şi polinesaturate (măsline sau rapiţă). Mănâncă mai mult peşte,şi creşte aportul de cereale integrale şifibre,pentru a-ţi menţine intestinele sănătoase.
Consumă:lămâi,peşte,ouă,mere
La 50 de ani
Ai nevoie de o mulţime de calciu pentru a-ţi proteja oasele,aşa că mizează pe întreaga gamă de produse lactate. Creşte şi aportul de antioxidanţi pentru a preveni afecţiunile cronice comune,care pot apărea mai târziu:boli cardiovasculare şi cancer. Consumă fibre şi apă. Acestea sunt esenţiale pentru sănătatea intestinelor.
Consumă:soia,linte,produse lactate
Bolile cardiovasculare,hipertensiunea arterială,diabetul şi artrita sunt afecţiuni cu care te poţi confrunta la această vârstă,aşa că recomandat ar fi să-ţi stabileşti dieta împreună cu medicul tău. Redu consumul de alimente bogate în sare şi optează pentru unele bogate în nutrienţi.
Pierderile de memorie şi depresia pot deveni la ordinea zilei,aşa că ar trebui să consumi şi alimente cu omega-3 şi omega-6,cum ar fi nucile şi fructele de mare. Grăsimile mononesaturate reduc riscul de cancer şi al bolii Alzheimer. Protejează-ţi sănătatea intestinului prin consumul de iaurt şi fibre.
Consumă:afine,peşte,nuci de Macadamia,spanac,brânză