Ce spun poftele alimentare despre tine

1 73332 original jpg jpeg

Trei sferturi din femei şi bărbaţi au momente în care poftesc cu ardoare la un aliment sau altul - de la dulciuri, până la murături ori mâncăruri sărate.

Dacă poftele trecătoare sunt inofensive,nu acelaşi lucru se poate spune despre cele de care nu poţi scăpa pentru o perioadă mai lungă de timp. Pot indica lipsa de minerale,vitamine sau acizi graşi,însă pot  fi şi semnul unui organism stresat.

Pofta de dulce,semn de stres

Pofta de dulciuri şi grăsimi apare în special pe fond nervos,fiind un mare duşman al siluetei. Dulciurile acţionează ca un pansament psihic,contribuind la reducerea secreţiei de hormoni ai stresului. Din păcate,obiceiul de a-ţi oferi mici recompense culinare,mai ales pe timp de noapte,duce la îngrăşare. Ca să păcăleşti aceste dorinţe alimentare,elimină cauza anxietăţii. Îţi pot fi de ajutor şi câteva metode simple de relaxare:un joc pe calculator,o plimbare,o carte plăcută.

Pofta de prăjeală indică supărare

Pofta de cartofi prăjiţi,fast-food,pizza,paste,produse de patiserie,reprezintă un alt pericol pentru siluetă. Apare în momentele de supărare şi poate indicaun nivel scăzut de serotonină din organism,specific persoanelor depresive,dar poate fi şi un efect al unor diete drastice. Renunţarea la produsele din făină albă şi alegerea celor din făină integrală poate fi o soluţie – la fel şi înlocuirea alimentelor procesate cu fructe oleaginoase crude (nuci,alune,migdale).

Ce pofte mai pot apărea:

-pofta de sare: indică o carenţă de sodiu,oboseală,dar mai este întâlnită şi la persoanele care au hipotensiune,la cele deshidratate sau la femeile însărcinate. Consumă legume proaspete,lapte.

-pofta de ciocolată:dacă simti nevoia constantă să mănânci ciocolată,atunci poate fi vorba despre o carenţă de magneziu. Adaugă în dietă alimente bogate în magneziu precum broccoli,peşte gras,nuci,avocado,spanac,seminţe de dovleac şi de floarea-soarelui.

-pofta de lactate:poate fi semnul unui deficit de aminoacizi (triptofan şi lisină),dar şi carenţe de calciu,fosfor şi zinc. Mai poate indica afecţiuni ale glandei tiroide sau osteoporoză.

-pofta de acru:alimentele acre indică suferinţe gastrice,ale vezicii biliare sau hormonale. Poftele scad în intensitate cu nuci,alune,fructe diverse.

-pofta de carne:poate indica o carenţă de zinc şi fier. Introdu în meniu şi spanac,seminţe de dovleac,brânzeturi.

Sfat CPF

Dacă te confrunţi cu pofte alimentare neobişnuite,este recomandat un consult medical,pentru stabilirea exactă a cauzelor.

Ştiai că...

...unele persoane pot pofti la lucruri necomestibile,precum pietre,pământ,var? Este o condiţie medicală rară,cunoscută sub numele de Sindromul Pica.