Cum ne afectează complimentele şi critica

1 79518 original jpg jpeg

Tuturor ne place să fim complimentaţi. Când primim un compliment după ce îndeplinim o sarcină sau pentru trăsăturile noastre, parcă se schimbă totul în jurul nostru. Complimentele sunt acceptate cu inima deschisă, dar există întotdeauna şi opusul – critica. Când ne confruntăm cu critici, apare imediat îndoiala de sine deoarece este văzută ca ceva negativ.

Însă critica nu este neapărat negativă. Ea ar trebui să ne motiveze să devenim din ce în ce mai buni. Ştim că atât critica, cât şi complimentele ne influenţează starea mentală – dar iată ce efecte au ele asupra noastră cu adevărat:

Complimentele ne pot face nepăsătoare

Când ne descurcăm foarte bine la locul de muncă, atunci complimentele ne încarcă într-adevăr cu energie pozitivă. Cu toate acestea, complimentele excesive ne pot face să nu mai acordăm atenţie lucrurilor cu adevărat importante. Nu trebuie să lăsăm complimentele să ne afecteze modul în care lucrăm.

Critica ne face mai puternici

Dacă vrem să obţinem perfecţiunea în toate, atunci trebuie să fim deschişi la feedback şi critici. Este important să înţelegem că critica este pur şi simplu modul de a ne împovăra mai mult şi de a avea o performanţă mai bună de-a lungul vieţii şi, implicit, a carierei. Complimentele nu sunt la fel de eficiente ca critica.

Cum să folosim critica în avantajul nostru?

Putem folosi critica în avantajul nostru pentru a deveni mai puternici şi mai buni. Este important să vedem criticile într-un mod pozitiv.

Trebuie să ascultăm criticile

Feedback-ul pe care-l primim trebuie ascultat cu atenţie. Nu trebuie să ”sărim” înainte pentru a ne apăra, ci pur şi simplu ar trebui să ascultăm înainte. Astfel vom vedea care ne sunt defectele şi care sunt greşelile pe care le-am comis.

 Trebuie să ne găsim punctele tari

Critica nu îmbunătăţeşte situaţia dacă nu o înţelegem pe deplin. Este uşor să ne întristăm atunci când auzim cuvinte negative, dar le putem folosi în avantajul nostru pentru a scoate ce este mai bun din noi.

Acţionează corect

Este posibil ca persoana care ne critică să aibă sau să nu aibă dreptate. Noi trebuie să demonstrăm că nu am greşit, dr trebuie să o facem pe calea cea mai bună.

Credit foto: