Cum să ieşi din situaţii stânjenitoare

1 52745 original jpg jpeg

Deseori suntem puşi în faţa unor situaţii stânjenitoare în societate. Sarcina noastra este aceea de a face faţă cu brio acestor încercări pe care viaţa ni le scoate în cale. De aceea, află cum poţi depăşi momentele dificile, indiferent de situaţie.

Conversaţie tensionată?

Indiferent de cine a dat startul replicilor dure,e mai bine să iei o pauză până când te calmezi. Terapeutul David Ransburg de la Institutul de Familie,din Evanstan,Illinois este de părere că atunci când eşti agitat şi nervos,zona responsabilă cu logica este inhibată,IQ-ul scăzând chiar şi cu 15 puncte. În astfel de momente se spun multe vorbe pe care ulterior am vrea să le retragem. De aceea,este recomandat să aştepţi cel putin 20 de minute,dupa care poţi relua discuţia într-un mod mai productiv.

Un prieten îţi cere un imprumut

Dacă nu îţi place sa împrumuţi bani altei persoane sau ştii că prietenul respectiv amână returnarea banilor,cel mai bine este să-i spui fie că nu ai,fie că unul dintre principiile tale este să nu împrumuţi bani. Deşi prietenul tău ar putea vedea asta ca pe o scuză ieftină,nu ai de ce să te simţi vinovată. În cazul în care nu ţi-ar mai da banii înapoi,relaţia dintre voi s-ar putea schimba,asă ca mai bine eviţi să fii pusă în faţa unei astfel de situaţii.

Ai un lapsus ?

În cazul în care chiar ţi se întâmplă asta,nu este cazul să o şi arăţi. Oricui i se poate întâmpla să nu îşi mai aducă aminte anumite lucruri,mai ales când este vorba de un interviu pentru un job. Încearcă să muţi discuţia către o altă zonă asupra căreia deţii controlul spunând:“Este o întrebare interesantă,dar şi mai interesantă este aceasta.. ” şi vorbeşte despre un subiect la care chiar te pricepi.

De vorba cu o persoană plictisitoare ?

Atunci când o persoană te plictiseşte cu poveştile ei sau nu se mai opreşte din vorbit,încearcă să te eschivezi,dar nu înainte de a introduce o a treia persoană în discuţie. Astfel,îţi va fi mult mai uşor să pleci,fără ca persoana în cauză să se simta ofensată. La plecare poţi spune ceva de genul :“ Mi-a părut bine că ne-am întâlnit,dar acum trebuie să plec. Vă las să vorbiţi în continuare..”. Dacă vă aflaţi pe drum sau în alt loc în care nu poţi apela la o a treia persoană,stai de vorbă 3-4 minute,dupa care scuză-te şi spune-i că trebuie să ajungi neapărat undeva,altfel vei întârzia.

Singură la petrecere ?

Ai fost invitată la o petrecere dar,la faţa locului îţi dai seama că în afară de gazdă nu mai cunoşti pe nimeni. Ce e de făcut ? Îndreaptă-te spre bar sau bufet şi încearcă să intri în vorbă cu persoanele care se află acolo. Daca îţi este greu să porneşti o discuţie cu o persoană necunoscuta,îi poţi spune gazdei:“Nu recunosc pe nimeni din încăpere. Există vreo persoană pe care ar trebui să o cunosc în mod special?”. Într-un fel sau altul vei reuşi să cunoşti cel putin o persoană cu care sa discuţi pe parcursul serii.