Cum să nu te îngraşi când renunţi la fumat

1 68315 original jpg jpeg

Îţi este atât de teamă că vei lua în greutate dacă te laşi de fumat, încât faci din asta un motiv pentru a amâna această decizie? Avem o veste bună pentru tine: poţi să renunţi la acest viciu fără urmări nedorite asupra siluetei.

Nu toţi cei care scapă de acest viciu se îngraşă. Într-adevăr,fumatul accelerează metabolismul şi stimulează organismul să ardă mai multe calorii,dar trebuie luate în calcul efectele negative ale acestui obicei asupra sănătăţii.

În lipsa nicotinei,rata metabolică scade puţin,ceea ce duce la o creştere în greutate cu 2 până la 5 kilograme în primul an de renunţare la fumat. Ceea ce se depune în plus se datorează adaptării la viaţa fără tutun,prin urmare unor factori psihologici.

Atenţie la gustările nesănătoase!

Când te hotărăşti să nu te mai atingi de ţigară,ajungi să pofteşti nu doar nicotină,ci şi gustul alimentelor îl simţi mai intens. Prin urmare,tinzi să înlocuieşti fumatul cu mâncatul în exces. Te atrag îndeosebi alimentele care te pot îngrăşa:dulciuri,produse de patiserie,tot felul de crănţănele.

Alege alte feluri de gustări şi ţine la îndemână un fruct feliat,morcovi,ridichi sau castraveţi tăiaţi în formă de beţişoare,2-3 mâini de fructe uscate,nuci,seminţe de dovleac descojite sau migdale fără sare,batoane făcute în casă,cu cereale,seminţe şi miere. Cum nu numai calitatea alimentelor,ci şi cantitatea lor contează în controlul greutăţii,rezumă-te la 2-3 gustări pe zi. Ai putea chiar să ţii un jurnal în care notezi tot ceea ce mănânci.

Ponturi

-Pentru a-ţi stăpâni dorinţa de a fuma,periază frecvent dinţii sau ia câte o gură de apă ori de câte ori simţi nevoia să aprinzi o ţigară.

-Scorţişoara şi infuzia de ghimbir inhibă pofta de a aprinde o ţigară.

Amână dietele fulger

După ce ai renunţat la fumat,e posibil să te tenteze să urmezi o dietă ca să slăbeşti sau ca să eviţi îngrăşarea. Ar fi un stres în plus pentru tine,deci lasă pe altă dată momentul începerii curei,mai ales dacă este vorba de una drastică. Ai nevoie în schimb de cât mai multe alimente în stare proaspătă,de timp să mesteci pe îndelete mâncarea şi de porţii mai mici.

Fructele care-ţi aduc un plus de vitamina C,ca portocalele,kiwi,fructele de pădure,te susţin în perioada dificilă de acomodare pe care o traversezi,pentru că regenerează pielea şi au efect antiîmbătrânire.

Nu uita de mişcare

Din cauză că nu mai poţi arde caloriile atât de rapid ca înainte de a renunţa la fumat,e nevoie să faci mai multă mişcare. Ia-o pe scări,mergi pe jos sau cu bicicleta în loc să aştepţi liftul ori un mijloc de transport.

Dacă ai posibilitatea,rezervă puţin timp dimineaţa pentru 15 minute de gimnasticăsau măcar la sfârşit de săptămână ieşi la alergat 30 de minute zilnic. Activităţile de intensitate moderată te ţin departe de pofte,topesc grăsimile şi stopează acumularea altora în plus.

Ştiai că...

... dulciurile,legumele dulci,ca porumbul sau mazărea,şi alimentele picante cresc apetitul pentru fumat?