Cum să refuzi mâncarea de sărbători, fără să jigneşti gazdele ?

„Hai, mai ia, dacă mă iubeşti !“, „Nu mi-ai încercattortul !” – cunoşti, cu siguranţă, îndemnurile astea de sărbători, care te fac să te ghiftuieşti peste poate. Ce e de făcut ?
Iată cum reacţionezi la următoarele tipuri de „îndemnuri la consum”:
1. „M-am chinut 2 zile să fac sarmalele astea,trebuie să guşti!”. Când cineva te invită în felul ăsta să serveşti,deşi ţie ţi-e clar că nu mai poţi să iei nicio îmbucătură,nu se face să refuzi vehement. Acceptă invitaţia cu vorbele „Am să iau o sărmăluţă,una singură“-şi pune sarmaua pe farfurie,fără să te atingi de ea. Mai ales dacă sunt mulţi invitaţi,gazda nu va observa „corpul delict” rămas în farfurie.
2. „E felul meu de mâncare preferat – o să-ţi placă la nebunie!”. Ca din întâmplare,felul respectiv e plin de grăsimi sau de zahăr. Răspunde diplomatic:„Am gustat deja,e delicios!”.
3. „Hai,serveşte fără reţineri-odată pe an e sărbătoare!”. Îndemnul vine din partea celor care consideră că dorinţa ta de a te hrăni sănătos e un moft. Ei bine,nu ai la îndemână decât următoarea replică:„O fi sărbătoare odată pe an,dar dacă vreau să mai apuc şi alte sărbători,trebuie să-mi urmez dieta!”.
4. „Vai,dar eşti obsedată de regimul ăla!”. Răspunde cu un surâs pe buze:„N-aş spune că sunt obsedată,doar conştientă de ceea ce mănânc.” În felul aceste,vei respinge,cu blândeţe,provocările venite din partea oamenilor care consideră că orice dietă sau cură e un moft.
5. „Dacă nu încerci mâncarea asta,vin la tine şi ţi-o bag pe gât!”. Spusă cu un aer de glumă,fraza de mai sus arată hotărârea gazdei de a te forţa,prin orice mijloace,ca să-i mănânci şi să-i lauzi mâncarea. Cum să te aperi? Rosteşte următoarea replică:„Îmi pare rău,sunt alergică la ingredientul cutare.” Invocând,în felul acesta,probleme de sănătate,vei fi capabilă să opreşti elanul gazdei,fără s-o jigneşti.