Dieta ceasului

1 79611 original jpg jpeg

Dieta ceasului nu este despre ce mănânci, ci despre orele la care mănânci. Ceasul organismului este primul instrument favorabil al pierderii în greutate, iar în 2018 ar trebui să numărăm minutele, nu caloriile. Iată în ce constă această nouă modalitate de slăbit.

Dieta ceasului este foarte simplă

Trebuie să ştii foarte bine ce mănânci în cele 8 ore din 16. Cu alte cuvinte, ar trebui să mănânci micul dejun pe la ora 11.00. Şi să termini cu cina pe la 19. Potrivit nutriţionistului Kim Pearson: „Calcularea timpului pentru mâncat nu înseamnă restricţionarea caloriilor sau extinderea timpului fără să mănânci.  Se întâmplă să nu ai poftă de mâncare dimineaţă, pentru că depinde foarte mult de organism”.

Este nevoie de consumul mai multor alimente pe parcursul celor opt ore, în fiecare zi. De exemplu, mănâncă mai mult la 11.00 şi la 19.00, iar în rest bea numai apă şi ceaiuri naturale. Însă sunt persoane care preferă să nu mănânce micul dejun şi cină, mâncăm în schimb mai mult la prânz şi pe la ora 17.00. Alte persoane mănâncă trei mese pe zi, cu perioade mai scurte între ele. Alimentaţia zilnică este considerată o rutină, iar preferinţele personale te ajută să alegi timpul cel mai potrivit.

„Pauza lungă dintre cină şi micul dejun este un beneficiu al ceasului organismului, la fel ca somnul de calitate. Şi pentru că mâncatul târziu poate provoca indigestie, recomandat este să mănânci cu trei-patru ore înainte de culcare”, spune nutriţionistul Rhian Stephenson. Dacă te bagi în pat imediat ce ai terminat de mâncat, există riscul să nu reuşeşti să dormi, să nu ai energie şi nici procesul de digestie nu poate fi îndeplinit corect.

Se pare că fereastra dintre cină şi ora de culcare se bazează pe principiile ceasului intermitent şi a odihnei digestive. Dacă sistemul digestiv este supraîncărcat în mod constant cu alimente, nu numai că nivelul de energie scade, ci şi procesul de digestie devine lent iar metabolismul nu mai reuşeşte să ardă grăsimile. Dieta ceasului îi oferă corpului o pauză.

Frumuseţea regimului cu ceasornic este că ai putea să-ţi schimbi orele înainte sau înapoi, în funcţie de planurile tale: este un fel de comandă care permite şi flexibilitate. De exemplu, dacă ieşi la cină, poţi mânca prima masă din zi la ora 13.00, şi să prelungeşti masa de seară până la ora 21.00.

Ca de obicei, nutriţioniştii recomanda (relativ) echilibrul. "Mănâncă puţină proteină, puţini carbohidraţi şi puţine grăsimi la fiecare masă", spune Louise Parker, nutriţionist. Asigură-te că prima masă din zi este bogată în proteine. În plus, este recomandat să-ţi faci obiceiul de a mânca lent, savurând fiecare înghiţitură.

Se recomandă mestecarea fiecărei îmbucături timp de 20 până la 30 de secunde. Se crede că mestecarea mai mult timp împiedică consumul excesiv, oferind creierului mai mult timp să primească semnale de la stomac, încât să spună că este suficient.

Regulile de bază ale dietei cu ceas:

1.    Cele 8 ore din 16, regulă de aur.

2.    Mănâncă în timpul săptămânii la ora 11.00, micul dejun, şi cina, la 19.00. În rest bea numai apă.

3.    În weekend poţi schimba orele.

4.    Nu-ţi face griji dacă nu ai respectat timpul pentru prima masă. Este uşor să resetezi ceasul.

5.    Fiecare masă trebuie să conţină grăsimi, carbohidraţi şi poteine (câte puţin din toate) – oferă săţietatea.

6.    Mestecă încet: se recomandă între 20 şi 30 de secunde pentru fiecare îmbucătură.