Dieta detoxifiantă de sezon
Pentru că vacanţa de vară a însemnat, dincolo de toate, şi un răsfăţ culinar, e timpul să începi o cură de detoxifiere care să-ţi redea energia şi să-ţi refacă stocul de vitamine pentru sezonul rece!
Toamna este un anotimp intermediar în care organismul se pregăteşte să reziste în faţa frigului şi a infecţiilor virale.
Vegetalele de sezon îţi detoxifică organismul şi te ajută să previi neplăcerile.
Totul,în cel mai plăcut mod:bând sucuri proaspete de fructe şi mâncând legume gustoase,care-ţi purifică rapid organismul şi stimulează rinichii şi sistemul limfatic.
În perioadele de stres,ţine cont de recomandările noastre şi include în meniu cât mai multe din darurile pământului.
De ce ai nevoie de detoxifiere acum
1.Îţi cureţi organismul de toate substanţele toxice pe care le-ai acumulat de-a lungul verii:conservanţi,coloranţi,pesticide etc.2.Slăbeşti. Cura de toamnă are acelaşi efect ca o săptămână la mare:te fortifici,îţi ameliorezi circulaţia sangvină şi durerile articulare.3.Fiecare schimbare de anotimp forţează organismul să se adapteze unor condiţii noi de temperatură,luminozitate şi umiditate.
Această adaptare provoacă modificări hormonale care ne obosesc şi duc la apariţia răcelilor,crizelor de astm,depresiilor şi alergiilor.
De aceea,ai nevoie de această dietă cu superalimentele toamnei.
Îţi drenează rinichii,sângele şi articulaţiile. În acest anotimp,rinichii lucrează cel mai mult.
Această „uzină” în miniatură are grijă de o reţea de 60 km de capilare care au sarcina să elimine toxinele din sânge.
De aceea,este esenţial să consumi alimente care stimulează activitatea rinichilor.
Topul alimentelor detoxifiante
Perelesunt bogate în fibre şi favorizează tranzitul intestinal.
Pruneleconţin antioxidanţi şi potasiu,substanţe care ajută la purificarea rinichilor.
Vineteleau proprietăţi diuretice şi ajută la eliminarea grăsimilor din sânge.
Conopidaconţine fibre şi potasiu,stimulând drenajul rinichilor.
Struguriisunt bogaţi în antioxidanţi şi polifenoli,substanţe care activează procesul de detoxifiere.
Broccoliconţine un cocktail de vitamine şi de oligo-elemente (potasiu,magneziu,calciu,vitamina C) şi are un rol important în eliminarea toxinelor.
Andiveleau un conţinut de 95% apă şi sunt o foarte bună sursă de potasiu.
Sfecla roşieactivează două enzime antioxidante din ficat,numite şi „gărzile de corp” ale celulelor hepatice.
Varzaconţine sulforafan,o substanţă care ajută la detoxifierea ficatului şi stimulează producerea unor enzime hepatoprotectoare.
Meniul tău echilibrat
Micul dejun:
-100 ml de suc de pere preparat în casă,suc care va da „trezirea” întregului organism.
-30 g cereale integrale+150 g iaurt obişnuit.
-200 ml ceai verde,neîndulcit.
-150 g doradă sau păstrăv pe grătar cu o garnitură de conopidă şi broccoli preparate la aburi,fără sare.
-150 ml compot de prune,îndulcit cu miere.
-100 ml suc natural de ţelină şi morcov – are proprietăţi purificatoare.
-50 g orez integral pregătit la aburi cu o salată de andive.
-200 g struguri.