Dieta mediteraneană ţine la distanţă cancerul

1 65583 original jpg jpeg

Dieta mediteraneană nu te ajută doar să scazi în greutate, ci îmbunătăţeşte sănătatea cardiovasculară. De asemenea, ţine la distanţă cancerul şi depresia, iar beneficiile acesteia nu se opresc aici.

Dieta mediteraneanăa fost inventată în 1975 de un biolog american. În timp ce numeroase diete s-au dovedit a fi instrumente eficiente în reducerea grăsimii şi ţinerea sub controlul a colestrolului,dieta mediteraneană-care include un consum redus de produse lactate şi carne,-a fost asociată cu scăderea mortalităţii,combaterea depresiei şi a cancerului de sân. Spre deosebire de alte regimuri alimentare,dieta mediteraneană este un mod de a mânca sanătos zi de zi,pe termen lung.

Ce presupune această cură

  • Maximizarea aportului de legume (mazăre şi fasole),fructe,cereale integrale şi a consumului de apă.
  • Renunţarea la carnea roşie. Aportul de proteine se poate obţine din carne de pui fără piele,peşte,fasole,nuci şi alte legume.
  • Înlocuirea untului cu uleiuri sănătoase cât mai des posibil.
  • Limitarea consumul de alimente procesate şi de produse lactate.
  • Consumul de nuci,seminţe sau brânză degresată ca gustări.

Ce beneficii are

Împiedică degenerarea creierului

Un consum bogat în legume,fructe,peşte,ulei de măsline protejează celulele creierului pe măsură ce îmbătrânim. Un studiu realizat pe 674 de persoane cu o vârstă medie de 80 de ani a arătat că cei care urmează o dietă mediteraneană au creierele mai mari. Dr. Yian Gu,de la Universitatea Columbia din New York,spune că:„Aceste rezultate sunt incitante,deoarece acestea explică posibilitatea că oamenii ar putea împiedica degenerarea creierului,pur şi simplu,urmând o dietă sănătoasă“.

Dr. James Pickett,director de cercetare la Societatea Alzheimer,adaugă că „există foarte multe dovezi care arată că o alimentaţie sănătoasă,bogată în peşte,legume,leguminoase şi fructe cu coajă lemnoasă este bună pentru creier“.

Scade riscul de depresie

Un studiu recent realizat pe 15.000 de persoane arată că o dietă din care fac parte fructe,legume,fasole, nuci şi ulei de măsline,şi un consum reduc de carne procesate,ar putea impiedica instalarea depresiei. Carnea,dulciurile şi alte surse de grăsimi animale şi acizi graşi trans favorizează apariţia acestei afecţiuni,în timp ce nucile,fructele,legumele şi alte surse de acizi omega-4 graşi,vitamine şi minerale,împiedică dezvoltarea acesteia.

Previne cancerul

Un studiu realizat în Spania arată că dieta mediteraneană,populară în ţări precum Spania,Grecia şi Italia,ţin la distanţă cancerul. Cercetarea a arătat că dieta mediteraneană,suplimentată cu ulei de măsline extra virgin,scade incidenţa cancerului la sân cu 68%.