Greşeli de alimentaţie care te îmbătrânesc

părul de pe faţă jpeg

Cumpărăm tot felul de produse cosmetice în speranţa că o să ţinem ridurile la distanţă, însă puţine ştim că multe dintre obiceiurile alimentare îşi pun amprenta asupra aspectului fizic. Noi îţi spunem care sunt acestea, dar şi cum le poţi evita.

Mănânci prea multe dulciuri

De cele mai multe ori ciocolata este desertul la care apelăm pentru a ne potoli pofta de dulce. Chiar dacă această alegere te ajută să te simţi mai bine pe moment,află că pe termen lung dulciurile pot afecta aspectul pielii. Mai exact,cantitatea mare de zaharuri din conţinutul acestora îţi creşte glicemia,lucru care cauzează inflamare cronică în organism şi care afectează colagenul şi elastina (proteinele care ajută pielea să rămână fermă). Zahărul digerat ajunge să se ataşeze pe proteinele de colagen,ceea ce face ca pielea să nu mai fie la fel de elastică şi să se rideze mult mai rapid.

PONT:Înlocuieşte dulciurile din comerţ cu fructe proaspete sau cu deserturi făcute în casă. La prepararea lor poţi înlocui zahărul cu extract de stevie rebaudiană.   

Preferi cafeaua şi sucurile acidulate

La fel ca cel din alimente,zahărul din băuturile carbogazoase poate contribui la procesul de îmbătrânire prematură a pielii. La capitolul dulce,trebuie să ştii că îndulcitorii din sucurile acidulate se asimilează cel mai rapid în organism,de unde şi riscul mai mare de apariţie a ridurilor. Efecte similare asupra pielii au şi băuturile alcoolice consumate în cantităţi mai mari,dar şi cele bogate în cafeină. Acestea favorizează deshidratrea pielii,fapt ce face ca tenul tău să pară lipsit de luminozitate şi de elasticitate.  

Un bun înlocuitor al cafelei este ceaiul verde. Studiile au arătat că acesta conţine compuşi care previn distrugerea proteinelor de colagen.

Consumi multe grăsimi rele

Programul tot mai încărcat de la serviciu şi sarcinile casnice ne fac de multe ori să punem în coşul de cumpărături alimente semipreparate. Cu un conţinut mare de aditivi,de coloranţi alimentari şi de grăsimi nesănătoase,astfel de produse ajung în timp nu doar să ne afecteaze sănătatea (de exemplu cantitatea mare de sare duce la apariţia hipertensiunii arteriale),ci şi aspectul pielii. Ea îşi pierde din elasticitate,apar pete pe ten,dar şi mai multe riduri.

Include în dietă alimente care conţin grăsimi bune:ulei (de măsline,de susan),avocado,migdale,arahide,alune,caju,seminţe de dovleac,lapte de soia,peşte (ton,macrou,hering). 

Alte greşeli alimentare de care nu ştiai:

-         ai o dietă prea acidă-alimentele acide (iaurtul,alunele prăjite,produsele de panificaţie) dezechilibrează organismul,ceea ce grăbeşte procesul de îmbătrânire la nivelul pielii;

-          nu consumi proteine animale – lipsa vitaminei B12 din organism,care se găseşte în produsele animale,poate afecta metabolismul,producerea de energie,dar şi sănătatea sistemului nervos şi a creierului.