Mâncare crudă? Ce crudă dilemă!

1 66156 original jpg jpeg

În vreme ce preparatele fast-food şi mâncarea chinezească apar tot mai des în meniuri, unele voci susţinătoare ale alimentaţiei naturale încearcă să ne facă să credem că mâncărurile crude sunt mult mai bune pentru sănătate. Să fie într-adevăr aşa?

Dieta raw food este un stil de alimentaţie în care procentul de hrană crudă din meniul zilnic este mult mai mare faţă de cantitatea de mâncare gătită. Majoritatea celor care au adoptat acest obicei alimentar consumă 75-80% crud şi restul gătit,adică preparate făcute la temperaturi sub 40° C,la aburi sau la cuptor. Cât de sănătoasă este această alegere pentru meniul tău şi la ce trebuie să ai grijă dacă vrei să mănânci mereu alimente crude,citeşte în cele ce urmează.

Neajunsurile gătitului

Sushi şi alte preparate din peşte,legumele şi carnea crudă îţi dau senzaţia că stilul tău alimentar este mult mai bun pentru organism? Chiar dacă tot mai mulţi oameni cred cu tărie acest lucru,se pare că realitatea nu este aşa de evidentă. Specia­liştii francezi sunt chiar sceptici în privinţa acestui stil alimentar,bazat în mare parte pe crudităţi,şi spun că niciun studiu ştiinţific n-a demonstrat vreodată că mâncarea crudă este mai bună decât cea gătită. Şi atunci,de unde vine această susţinere puternică?

De la realitatea faptului că gătitul distruge un număr mare de vitamine,minerale,magneziu,proteine şi enzime din legumele crude. În plus,fructele şi legumele nefierte au un aspect mult mai atractiv şi sănătos decât cele care au stat pe aragaz.

simeon stalpnicul png

Calităţile fructelor şi legumelor crude

Alimentaţia crudă,spre deosebire de cea gătită,  are o calitate nutriţională mult mai mare şi dă un plus de energie organismului. Salatele şi celelalte feluri de mâncare de acest gen ajută la digestie;enzimele din ele sunt intacte şi gata să ne ajute în orice reacţie chimică din corp,mai ales în lupta împotriva bolilor.

simeon stalpnicul png

Atunci când mănânci alimente crude,ai tendinţa să mesteci mai mult,sentimentul de saţietate este mai mare şi reduci astfel porţia de mâncare. Coaja fructelor şi legumelor nu trebuie curăţată,deoarece conţine foarte multe vitamine,ci doar spălată. În plus,este bine să alegi produsele de sezon,din piaţă sau direct de la sursă.

Alimentele crude,pericol de intoxicare

Însă alimentaţia crudă are şi dezavantaje. Sunt persoane care nu suportă gu­stul peştelui sau carnea de vită crudă,aşa că le resping.

În plus,proteinele de origine animală sunt foarte greu digerabile,tocmai de aceea se fierb. De asemenea,dacă adopţi o alimentaţie crudă,riscul de intoxicare este mult mai mare.

Carnea,peştele şi ouăle conţin anumiţi germeni patogeni şi paraziţi,de exemplu salmonela,care sunt distruşi prin gătire.  Aceştia pot da dureri abdominale,senzaţii de greaţă şi febră. Nu în ultimul rând,anumite substanţe nutritive,de care organismul are nevoie,de exemplu amidonul din cartofi,nu pot fi obţinute decât prin fierberea alimentelor.

Ai grijă la alimentele crude!

simeon stalpnicul png

Dacă vrei să renunţi la felurile de mâncare gătite,ai grijă să consumi numai produse proaspete. Carnea nu trebuie să aibă o culoare maro-închis şi evită să cumperi peşte care miroase puternic.

Când eşti la cumpărături,este ideal să ai cu tine o pungă care menţine constantă temperatura alimentelor până acasă sau să iei la sfârşit produsele crude şi să le prepari imediat ce ai ajuns în bucătărie.Recente

jobul viitorului jpg
Paralizie in somn jpg
Zambet jpg
Secret, zodii jpg
George Clooney, Lisa Snowdon  Shutterstock jpg
Curatenie jpg
cupluri de vedete  sursa   Shutterstock jpg
flori shutterstock 553167952 jpg
apocalipsa jpg
joburi de viitor jpg
Obiceiuri noi jpg
Suflet pereche jpg
Job jpg
femeie cu geantă  foto   Shutterstock jpg
Parinte jpg
Test jpg
print 3d  Shutterstock jpg
Ce spune despre tine culoarea preferata  Sursa foto shutterstock 1981034735 jpg
Intelepciune jpg
prima intalnire jpg