Pune stop poftelor!

1 46589 original jpg jpeg

Foietajele, ciocolata, prăjiturile cu cremă de la cantină – nu e moment al zilei să nu-ţi facă cu ochiul. Atenţie, de multe ori cu poftitul nu faci decât să te alegi cu câteva kilograme în plus.

Eşti nemulţumită de greutatea ta,dar ştii că nu vei ajunge niciodată la dimensiunile visate? Eşti o pofticioasă înnăscută:nici nu te-ai ridicat bine de la masă că şi vrei să guşti din mâncarea celor de la masa vecină. Pentru a scăpa de kilogramele în plus,trebuie să înveţi întâi să-ţi înfrânezi poftele. Iată ce trebuie să faci!

Bea un pahar cu apă.De multe ori pofta exagerată de mâncare este dată de deshidratare. Organismul nu trimite semnalul de sete decât atunci când eşti pe punctul de a te deshidrata. La început lipsa apei este percepută ca foame.

Observă ce te nemulţumeşte.Nemulţumirea de orice fel poate să-ţi dea o poftă exagerată de mâncare. Eşti nemulţumită la serviciu sau acasă,eşti plictisită ori stresată? Toate sunt motive întemeiate pentru care mănânci fără oprire.

Fă-ţi analize de sânge. Pofta de diverse alimente este modul organismului de a spune că-i lipseşte ceva. Şi de regulă este vorba despre minerale. De exemplu,cei cu deficienţe de minerale simt nevoia de alimente sărate,în timp ce persoanele cu o alimentaţie deficitară simt nevoia de alimente sau băuturi energizante (cafea,ciocolată).

Pofte cu care nu te poţi punePoftele femeilor variază şi în funcţie de perioada lunii.Ai observat,cu siguranţă,că în perioada aceea a lunii ai cele mai ciudate pofte. Asta se întâmplă din cauza variaţiilor de hormoni. Apetitul crescut pentru dulciuri poate fi cauzat de nivelul scăzut de serotonină. Astfel de pofte nebune mai pot apărea în cazul femeilor însărcinate sau al celor ajunse la menopauză.

Poftele sezoniere.Apetitul nostru pentru mâncare diferă şi în funcţie de sezon. Ne-am obişnuit să mâncăm anumite alimente în anumite perioade din an. Toată iarna nu-ţi trebuie salată verde,dar când vine primăvară parcă ai mânca zilnic un bol mare cu roşii,castraveţi şi lăptuci,nu? Iar vara,vezi îngheţată peste tot. Mare atenţie în această perioadă! Probabil ai observat că pofteşti mai mult la alimente mai grase. E modul organismului de a se pregăti de iarnă. Măcar păcăleşte-l alegând mereu varianta dietetică.