Topul celor mai sănătoase uleiuri
Pe unele le foloseşti destul de frecvent – uleiul de măsline, spre exemplu - , de altele ai auzit, dar nu ştii exact în ce constau beneficiile lor. Află în cele ce urmează care sunt cele mai sănătoase uleiuri pe care le poţi folosi în dietă, grăsimile mononesaturate fiind un indicator preţios al faptului că duc la scăderea colesterolului şi că sunt capabile să îţi protejeze inima.
Ulei de alune de pădure
· Grăsimi saturate:7 %
· Grăsimi mononesaturate:82 %
· Grăsimi polinesaturate:11 %
Procentele de mai sus – în special uimitorul 82 % grăsimi mononesaturate – îl propulsează în topul uleiurilor sănătoase,cu beneficii dovedite în prevenţia maladiilor cardiovasculare,dar şi cu un gust de neegalat,potrivit cu cele mai fine preparate culinare.
Ulei de migdale
· Grăsimi saturate:7 %
· Grăsimi mononesaturate:65 %
· Grăsimi polinesaturate:28 %
Are un procent mare de grăsimi mononesaturate,ceea ce-l face una din cele mai sănătoase opţiuni.
Ulei de avocado
· Grăsimi saturate:17 %
· Grăsimi mononesaturate:65 %
· Grăsimi polinesaturate:18 %
Are un procent ceva mai mare de grăsimi saturate,dar se ştie că joacă un rol important în prevenţia afecţiunilor gingivale.
Ulei de in
· Grăsimi saturate:7 %
· Grăsimi mononesaturate:65 %
· Grăsimi polinesaturate:28 %
Are procentele de grăsimi identice cu cele de la uleiul de migdal,mai puţin gustul acestuia. Însă vine cu un atu în plus:e sursa unui acid gras vegetal omega 3,numit acid alfa-linoleic,foarte bun pentru sănătate.
Ulei de nucă
· Grăsimi saturate:9 %
· Grăsimi mononesaturate:24 %
· Grăsimi polinesaturate:67 %
E o sursă preţioasă de acizi graşi omega 3 şi omega 6,cu rol în protecţia inimii,capabili să reducă riscul apariţiei anumitor forme de cancer.
Ulei de măsline extravirgin
· Grăsimi saturate:14 %
· Grăsimi mononesaturate:78 %
· Grăsimi polinesaturate:8 %
Cel mai cunoscut din serie,are rol în protecţia cardiovasculară şi reduce riscul apariţiei cancerului.
Ulei de seminţe de struguri
· Grăsimi saturate:10 %
· Grăsimi mononesaturate:17 %
· Grăsimi polinesaturate:73 %
E bogat în acizi graşi omega 6,şi dă un gust interesant preparatelor tale cele mai fine.
Citeşte şi: