Zahăr, miere sau îndulcitori?

1 71132 original jpg jpeg

Adaosul de zahăr din alimente înseamnă o mulţime de riscuri pentru siluetă şi sănătate– începând de la creşterea în greutate, până la boli de inimă şi diabet. Chiar şi mierea are dezavantaje dacă este consumată în exces, iar îndulcitorii, deşi au puţine calorii, trebuie aleşi cu grijă.

Zahărul îţi dă energie pe termen scurt

O alegere mai sănătoasă decât zahărul alb este cel brun,deoarece conţine mai multe substanţe nutritive esenţiale. De fapt,varianta brună este mai puţin procesată şi are aproximativ acelaşi aport energetic:o linguriţă de zahăr alb are 16 calorii,iar o linguriţă de zahăr brun are 17 calorii.Însă indiferent de culoare,consumul excesiv de zahăr provoacă multe probleme de sănătate:afectează sistemul imunitar,duce la apariţia cariilor,a diabetului de tip 2 şi a obezităţii.

Substanţa dulce are o latură perfidă. Organismul uman întâmpină probleme atunci când trebuie să descompună glucoza. Tocmai de aceea,nivelul insulinei va fi foarte crescut în aceste perioade scurte de timp,făcându-te să te simţi mai energică şi mai puternică. La scurt timp după atingerea „vârfului“,scăderea insulinei te va face să te simţi înfometată şi să tânjeşti chiar după mai multe dulciuri.

Mierea poate cauza probleme digestive

Are 22 de calorii la o linguriţăşi se foloseşte deseori pentru a îndulci cerealele,ceaiurile sau prăjiturile. Avantajul este că mierea ca atare conţine multe enzime secretate de albine,minerale (potasiu,calciu şi fosfor) şi vitamine. Studiile sugerează că glucoza şi fructoza din ea sunt absorbite mai lent de organism,ceea ce este un lucru benefic. Cu toate acestea,mierea este clar o sursă de zaharuri. Tocmai de aceea,ar trebui folosită mai rar de persoanele care au rezistenţă la insulină.

Dacă depăşeşti 10 linguriţe pe zi,îţi poate provoca neplăceri,cum ar fi crampe la stomac,balonare şi diaree. Mierea,comparativ cu zahărul alb,conţine mai multe calorii la o linguriţă. Iar dacă încerci să slăbeşti sau dacă suferi de diabet,s-ar putea să nu fie o opţiune prea bună.

Îndulcitorii nu satisfac în totalitate poftele

Atunci când vrei să îţi menţii silueta,te poţi bucura de gustul dulce al alimentelor,fără să apelezi la zahăr. Acesta este unul dintre avantajele îndulcitorilor,naturali sau artificiali. Cei dintr-a doua categorie sunt substanţe chimice de sinteză care stimulează receptorii gustului dulce de pe limbă. Variantele precum xylitolul sau sorbitolul oferă puţine calorii,de aceea multe persoane apelează la ele atunci când vor să îşi menţină greutatea.

Însă un mare dezavantaj este că îndulcitorii artificialii pot duce,indirect,la pofte mai mari. Deoarece nu sunt zaharuri reale,ci variante obţinute în laborator,este posibil ca aceştia să nu îţi satisfacă în totalitate pofta de a savura un desert. Din acest motiv,unele persoane fac excese alimentare chiar dacă apelează la îndulcitori cu puţine calorii.Recente

psiholog jpg
Cum sa scapi de stres in opt secunde Sursa foto shutterstock 1771976678 jpg
Test Care fata e mai atragatoare Sursa foto Pixabay si Shutterstock jpg
sezon estival jpg
vise jpg
Test Alege 3 animale Sursa foto shutterstock 2156214857 jpg
De ce vezi adesea 1111 Sursa foto shutterstock 285177449 jpg
protectie spirituala jpg
Ce senzatii fizice dau diverse emotii Sursa foto shutterstock 259347731 jpg
culori jpg
Regula 3 30 300 pentru a fi fericit Sursa foto shutterstock 2228784763 jpg
Tendinta pe retelele sociale de combatere a strestului Tapping EFT Sursa foto shutterstock 2141108933 jpg
amintiri jpg
empatie jpg
Cum sa cresti stima de sine Sursa foto shutterstock 2341996931 jpg
Rugaciune jpg
cristaloterapie jpg
Somatizarea emotiilor jpg
prescură jpg
Transfăgărășan jpg