De ce nu ar trebui să complimentezi pe cineva care a reuşit să piardă spectaculos în greutate

1 pierdere in greutate jpg jpeg

Este de apreciat când o persoană scapă de kilogramele în plus, care i-au dat bătăi de cap. Poţi crede că este un gest frumos să o complimentezi, atunci când aspectul său s-a îmbunătăţit. De fapt, specialiştii sunt de părere că nu este întotdeauna bine să lauzi pe cineva pentru modul în care arată.

Complimentele cu privire la greutate pot avea efecte intense asupra persoanelor care sunt deja judecate şi evaluate pentru corpurile lor. Este greu de recunoscut când cineva are o tulburare alimentară sau şi-a dorit cu adevărat să ţină un regim. Se pare că dacă lăudăm pe cineva pentru aspectul său fizic este posibil să facem o greşeală. În urma complimentelor, persoanele care au slăbit pot să renunţe prea repede la regim sau să se simtă chiar prost. Psihologii sunt de părere că oferirea complimentelor, în zilele de dietă, pot bloca tot procesul persoanei care îşi doreşte să slăbească. Studiile arată că marea majoritate a persoanelor care sunt complimentate pentru aspectul lor fizic, nu mai sunt atât de tentate să continue dieta de slăbit. Se pare că dacă primeşti complimente des pentru aspectul corpului tău, este posibil să fii tentată să mănânci mai mult şi mai prost.

Totodată, este posibil ca persoana din faţa ta să se confrunte cu probleme reale de greutate. Să aibă o problemă medicală pe care nu o poate stăpâni şi să nu îşi fi dorit cu cu adevărată să slăbească: „Pentru cei care suferă de o tulburare alimentară, cum ar fi anorexia sau bulimia, slăbitul poate fi un lucru extrem de vulnerabil, în special în această perioadă de pandemie. Lipsa de interacţiunie socială poate duce la aceaste tulburări. Suntem mai tentaţi să mâncăm mai mult sau mai puţin, din lipsă de activitate‟, spune Kendra Becker, psiholog la Harvard Medical School.

Nu complimenta o persoană anorexică pentru că a slăbit!

În general, persoanele care suferă de o tulburare alimentară, cum sunt anorexicii şi bulimicii, pun mare preţ pe valoarea lor ca persoană şi sunt destul de sceptice atunci când cineva le complimentează: „Persoanele cu tulburări alimentare au un nivel ridicat de nemulţumire al corpului, iar comentariile de laudă duc la comportamente alimentare nesănătoase‟, arată specialistul. Nu ştii niciodată pe cine complimentezi şi care este motivul real pentru care a slăbit. Este de preferat să stai departe de orice compliment de acest tip.

Este indicat să eviţi acest subiect, mai ales dacă nu cunoşti cu adevărat persoana pe care o complimentezi. Oamenii pot suferi de tulburare alimentară, chiar dacă au slăbit. Specialiştii spun că trebuie să evităm să complimentăm pe cineva pentru pierderea în greutate şi să ne focusăm pe alte calităţi ale persoanei respective, precum inteligenţa, creativitatea sau amabilitatea sa.

Sursă foto: Shutterstock