Adevărat şi fals despre gluten

1 65151 original jpg jpeg

Glutenul este unul dintre compuşii alimentari în jurul căruia au apărut multe controverse în ultimii ani. Important este să ştii că multe dintre acestea nu sunt adevărate, în timp ce altele au în spate numeroase studii de specialitate.

Slăbeşti dacă elimini glutenul din dietă – Fals

Din dorinţa de a pierde în greutate,multe persoane au renunţat la produsele pe bază de gluten,cum sunt cele care conţin făină de grâu,de secară şi de orz. Pe lângă faptul că este dificil de urmat o astfel de dietă,mai ales că multe dintre produsele de pe rafturi includ în lista de ingrediente şi urme de gluten,acest tip de regim alimentar nu numai că nu te ajută să slăbeşti,ci poate avea urmări grave asupra sănătăţii. Mai exact,lipsa acestui compus din alimentaţie face ca bacteriile bune de la nivelul intestinelor să scadă,ceea ce poate favoriza apariţia constipaţiei,dar şi altor dezechilibre în organism.     

Glutenul poate cauza unele afecţiuni – Adevărat

Deşi alimentele care conţin gluten nu pot afecta în cele mai multe din cazuri sănătatea unei persoane,există situaţii când includerea acestora în dietă poate avea efecte nocive. Aşa cum unele persoane au intoleranţă la lactoză,altele au la gluten,afecţiune cunoscută sub numele de boala celiacă. În cazul acestei afecţiuni,chiar şi consumarea unei cantităţi reduse de aliment care conţine gluten poate cauza o reacţie autoimună în organism. Dacă în primă fază persoana poate suferi de balonări sau de dureri abdominale,în timp pot apărea anemii,creşte riscul de osteoporoză şi chiar de infertilitate.

Alimentele fără gluten sunt mai sănătoase-Fals

Produsele care nu conţin gluten (gluten free),cele light sau cele cu 0 calorii au câştigat tot mai mult teren în ultima perioadă. Deşi de multe ori acest tip de alimente ne încântă,important de ştiut este că lipsa glutenului din dietă nu este un lucru care aduce beneficii.  Multe dintre produsele care nu conţin acest compus nu sunt neapărat mai sănătoase. Specialiştii în nutriţie spun că multe dintre ele au prea puţine vitamine şi minerale,ceea ce poate duce în timp la apariţia diferitelor carenţe.

Semne că ai intoleranţă la gluten

După ce ai consumat produse care conţin gluten suferi de:

-         crampe abdominale,balonare,constipaţie;

-         anemie;

-         dureri musculare;

-         schimbări de dispoziţie;

-         amorţire şi furnicături la nivelul mâinilor şi picioarelor;

-         migrene;

-         episoade frecvente de diaree.



Recente

shutterstock 2395327839 jpg
Ce profesie ti se potriveste in functie de modul in care iti incrucisezi bratele  Sursa foto shutterstock 2462734087 jpg
Gaselnita care te ajuta sa alegi un filtru de ulei singura fara ajutor masculin (1) jpg
Ce trebuie sa stii despre Lasata secului  Sursa foto shutterstock 2253537285 jpg
shutterstock 1458528509 jpg
shutterstock 2530319391 jpg
shutterstock 690061417 jpg
Sfintii Mihail si Gavriil  Sursa foto Doxologia jpg
shutterstock 1703969782 jpg
Memoria iti joaca feste  Nu sari peste acest pas din rutina de dimineata  Sursa foto shutterstock 283065242 jpg
Iluzie optica  Ai o gandire rationala sau emotionala  Sursa foto mia yilin TikTok jpg
shutterstock 2445908607 jpg
Semne prin care corpul iti cere o pauza  Sursa foto shutterstock 2199052579 jpg
shutterstock 2427040417 jpg
shutterstock 1469273255 jpg
Test  Cat de empatic esti  Sursa foto shutterstock 304371794 jpg
shutterstock 2459079871 jpg
credit online rapid buget strategii financiare jpg
Secretele celor care isi pastreaza calmul  Sursa foto shutterstock 2249785429 jpg
Semne ca ai un IQ peste medie  Sursa foto shutterstock 2230643979 jpg