Adevărul despre alimentele cu caloriile negative

1 69690 original jpg jpeg

Deşi multe persoane au impresia că expresia „calorii negative” desemnează alimentele care nu conţin calorii, acest lucru nu se dovedeşte a fi adevărat. Toate alimentele au calorii, unele cu un aport mai mare, altele cu unul mai mic, în funcţie de cantitatea de grăsimi din conţinutul lor.

Pentru a avea o dietă echilibrată este recomandat să incluzi în meniu atât alimente sărace în calorii,cum sunt fructele şi legumele,dar şi alimente bogate în grăsimi sănătoase,cum ar fi peştele,nucile şi seminţele crude.

În ce constă mitul

În categoria alimentelor cu calorii negative intră anumite fructe şi legume,despre care se spune că, digerându-le,organismul consumă mai multă energie decât aduc alimentele respective. Cu alte cuvinte,sunt arse mai multe calorii. Printre alimentele incluse în această listă.,se numără fructe cum ar fi caisele,portocalele,murele,pepenele,căpşunele,zmeura,ananasul şi prunelele,iar dintre legume:dovleacul,brocoli,ceapa,salata verde,conopida,morcovii,usturoiul,spanacul,roşiile,ţelina şi vinetele.

Care este adevărul

Pentru a transforma alimentele consumate în energia necesară zilnic,organismul consumă în timpul procesului de digestie un anumit număr de calorii. Energia consumată de organism pentru absorbţia,digestia şi metabolizarea alimentelor denumeşte efectul termic al alimentelor sau acţiunea dinamică specifică (ADS). Aceasta însă nu este egală cu aportul adus de alimentele considerate ca având caloriinegative. În realitate,se consideră că efectul termic al alimentelor este în jur de 10% din valoarea lor calorică (mai mare pentru proteine,mai mică pentru lipide). Prin urmare,dintr-un aliment care aduce 10 calorii se va cheltui o calorie pentru arderea lui. „Conceptul de alimente cu calorii negative este încă o dovadă a pericolului acceptării şi asimilării de către publicul larg a unor sintagme alimentare trunchiate. Exemple asemănătoare de mesaje trunchiate sunt:nu mânca după ora 18:00 (mesajul complet ar fi:„nu consuma după ora 18 majoritatea caloriilor din ziua respectivă”),bea 2l de apă pe zi (restul mesajului:„dacă ai o alimentaţie standard de 2000 kcal,însă dacă vrei să slăbeşti şi alimentaţia ta este sub 1500 kcal/zi,atunci nu mai este valabilă regula)”,susţine Mădălina Indrie,medic specialist diabet şi nutriţie.

Sfatul specialistului

Dr. Mădălina Indrie,medic specialist Diabet,Nutriţie şi Boli Metabolice,Cluj-Napoca

Adevărul este că organismul nu cheltuie foarte multă energie pe masticaţie,absorbţie şi metabolizare şi,pentru a mai adăuga o veste nefericită,se pare că acţiunea dinamică specifică este mai mare la persoanele slabe şi scade pe măsură ce greutatea creşte. În practică,nu ne bazăm şi nu luăm în considerare ADS în alcătuirea meniurilor şi în strategiile de scădere în greutate. Lucrul cel mai înţelept pe care-l putem face când vrem să punem ordine în alimentaţie este să ne adresăm unui specialist (medic nutriţionist sau dietetician-nutriţionist).



Recente

aaron burden CKlHKtCJZKk unsplash jpg
femeie antreprenor magazin flori 8279013 jpg
vitaly gariev WHXI5Ciuu0c unsplash jpg
De ce e numit Sfantul Apostol Andrei ocrotitorul Romaniei  Sursa imagine shutterstock 524363197 jpg
tinctura de usturoi beneficii jpeg
photorealistic style clouds woman jpg
Cele mai recomandate scaune auto pentru copii în 2025 jpg
copil strange monede intr un borcan 7118209 jpg
1762850981 rGLC png
leasing png
top view online psychologist concept jpg
toamna jpg
bride putting earrings jpg
calendar ortodox 2018 27 octombrie sfantul dimitrie basarabov jpeg
2150936613 jpg
Gestionarea eficienta a unui credit nevoi personale Sfaturi de baza jpg
7955 jpg
portrait young blonde woman posing jpg
gold aesthetic wallpaper with hand wearing rings jpg
portrait human being depicted with angel wings jpg