Adevărul despre alimentele cu caloriile negative

1 69690 original jpg jpeg

Deşi multe persoane au impresia că expresia „calorii negative” desemnează alimentele care nu conţin calorii, acest lucru nu se dovedeşte a fi adevărat. Toate alimentele au calorii, unele cu un aport mai mare, altele cu unul mai mic, în funcţie de cantitatea de grăsimi din conţinutul lor.

Pentru a avea o dietă echilibrată este recomandat să incluzi în meniu atât alimente sărace în calorii,cum sunt fructele şi legumele,dar şi alimente bogate în grăsimi sănătoase,cum ar fi peştele,nucile şi seminţele crude.

În ce constă mitul

În categoria alimentelor cu calorii negative intră anumite fructe şi legume,despre care se spune că, digerându-le,organismul consumă mai multă energie decât aduc alimentele respective. Cu alte cuvinte,sunt arse mai multe calorii. Printre alimentele incluse în această listă.,se numără fructe cum ar fi caisele,portocalele,murele,pepenele,căpşunele,zmeura,ananasul şi prunelele,iar dintre legume:dovleacul,brocoli,ceapa,salata verde,conopida,morcovii,usturoiul,spanacul,roşiile,ţelina şi vinetele.

Care este adevărul

Pentru a transforma alimentele consumate în energia necesară zilnic,organismul consumă în timpul procesului de digestie un anumit număr de calorii. Energia consumată de organism pentru absorbţia,digestia şi metabolizarea alimentelor denumeşte efectul termic al alimentelor sau acţiunea dinamică specifică (ADS). Aceasta însă nu este egală cu aportul adus de alimentele considerate ca având caloriinegative. În realitate,se consideră că efectul termic al alimentelor este în jur de 10% din valoarea lor calorică (mai mare pentru proteine,mai mică pentru lipide). Prin urmare,dintr-un aliment care aduce 10 calorii se va cheltui o calorie pentru arderea lui. „Conceptul de alimente cu calorii negative este încă o dovadă a pericolului acceptării şi asimilării de către publicul larg a unor sintagme alimentare trunchiate. Exemple asemănătoare de mesaje trunchiate sunt:nu mânca după ora 18:00 (mesajul complet ar fi:„nu consuma după ora 18 majoritatea caloriilor din ziua respectivă”),bea 2l de apă pe zi (restul mesajului:„dacă ai o alimentaţie standard de 2000 kcal,însă dacă vrei să slăbeşti şi alimentaţia ta este sub 1500 kcal/zi,atunci nu mai este valabilă regula)”,susţine Mădălina Indrie,medic specialist diabet şi nutriţie.

Sfatul specialistului

Dr. Mădălina Indrie,medic specialist Diabet,Nutriţie şi Boli Metabolice,Cluj-Napoca

Adevărul este că organismul nu cheltuie foarte multă energie pe masticaţie,absorbţie şi metabolizare şi,pentru a mai adăuga o veste nefericită,se pare că acţiunea dinamică specifică este mai mare la persoanele slabe şi scade pe măsură ce greutatea creşte. În practică,nu ne bazăm şi nu luăm în considerare ADS în alcătuirea meniurilor şi în strategiile de scădere în greutate. Lucrul cel mai înţelept pe care-l putem face când vrem să punem ordine în alimentaţie este să ne adresăm unui specialist (medic nutriţionist sau dietetician-nutriţionist).



Recente

Ce inseamna acceptarea unui pahar cu apa la interviul de angajare  Sursa foto shutterstock 36868639 jpg
shutterstock 2471109131 jpg
Semne de stres  Sursa foto shutterstock 275235305 jpg
shutterstock 1053889430 jpg
test personalitate jpg
shutterstock 648955570 jpg
shutterstock 2447339851 jpg
shutterstock 2396189361 jpg
Semne ale stresului prelungit  Sursa foto shutterstock 2464854189 jpg
shutterstock 1940898988 jpg
shutterstock 2207820057 jpg
Noaptea in vise  Semnificatii  Sursa foto shutterstock 1168754116 jpg
shutterstock 1212654949 jpg
Test  Alege culoarea preferata  Sursa foto shutterstock 1897930903 jpg
shutterstock 1911831463 jpg
shutterstock 2022891497 jpg
shutterstock 1849643608 jpg
Semnificatia apei sfintite Boboteaza  Sursa foto shutterstock 2241996461 jpg
shutterstock 1928149961 jpg
shutterstock 135964370 jpg