Beneficiile şteviei asupra sănătăţii. Reacţii adverse posibile

1 66762 original jpg jpeg

Ştevia este un produs controversat, chiar dacă a fost recunoscută de US Federal Food and Drug Administration (FDA), ca fiind un aditiv alimentar sigur. Deci, cu siguranţă, vei vrea să afli mai multe despre această plantă, înainte de a decide dacă vrei sau nu să o introduci în dieta ta.

Ce este ştevia?

Ştevia este o plantă care este folosită ca un substitut al zahărului,fiind folosit de secole în Paraguay şi în Brazilia ca un îndulcitor. La noi,până de curând,ştevia era folosită în bucătărie doar la prepararea tocanelor cu orez sau cu carne. Acum se găseşte la plafar,supermarket şi magazinele naturiste,sub formă de pudră la pliculeţ,lichid sau înlocuitor al zahărului.

Aceasta a fost comercializată pentru prima dată în Statele Unite,ca un supliment pe bază de plante,şi doar recent,după multe controverse,a fost aprobat ca un produs alimentar.

La ce este folosită ştevia?

Ştevia este folosităîn produsele alimentare ca o alternativă de îndulcitor non-calorică,în produsele alimentare şi băuturi. Totodată,este comercializată ca o variantă naturală,în locul îndulcitorilor pe bază de chimicale.

Beneficiile şteviei asupra sănătăţii

În afară de beneficiile sale evidente,de înlocuitor al zahărului,este de fapt de trei sute de ori mai eficient ca îndulcitor,decât zahărul. Pe de altă parte,acest produs este folosit ca tratament de către diabetici şi ajută la reducerea tensiunii arteriale. Totodată,întăreşte musculatura inimii.

Minusuri ale produsului

Unele studii au arătat că sunt persoane care prezintă reacţii adversela consumul de stevie şi că una dintre substanţele sale,steviolice,poate fi chiar cancerigenă. 

Alţi consumatori s-au plâns de greaţă,ameţeli uşoare,dureri musculare şi amorţeală-ca efecte secundare ale consumului plantei. Totuşi,nu s-a făcut încă o cercetare în acest sens,sesizările fiind raportate de consumatori obişnuiţi,fără ca datele să fie centralizate undeva.

În momentul de faţă,la fel ca în cazul multor altor alimente,consumul excesiv de ştevie nu este recomandat,mai ales că aceasta scade tensiunea arterială,deci ar trebui să fie tratată cu prudenţă,în special dacă iei orice fel de medicamente. Recente

psiholog jpg
Cum sa scapi de stres in opt secunde Sursa foto shutterstock 1771976678 jpg
Test Care fata e mai atragatoare Sursa foto Pixabay si Shutterstock jpg
sezon estival jpg
vise jpg
Test Alege 3 animale Sursa foto shutterstock 2156214857 jpg
De ce vezi adesea 1111 Sursa foto shutterstock 285177449 jpg
protectie spirituala jpg
Ce senzatii fizice dau diverse emotii Sursa foto shutterstock 259347731 jpg
culori jpg
Regula 3 30 300 pentru a fi fericit Sursa foto shutterstock 2228784763 jpg
Tendinta pe retelele sociale de combatere a strestului Tapping EFT Sursa foto shutterstock 2141108933 jpg
amintiri jpg
empatie jpg
Cum sa cresti stima de sine Sursa foto shutterstock 2341996931 jpg
Rugaciune jpg
cristaloterapie jpg
Somatizarea emotiilor jpg
prescură jpg
Transfăgărășan jpg